Lättad. Efter drygt fyra månaders intensivt arbete har nästan alla boende på Sorögatan 29 fått flytta tillbaka hem. Ordförande för bostadsrättsföreningen, Arne Brovig, är en av dem. Foto: Emma Löf Hagström

Efter explosionen: Nu flyttar boende hem igen

I början av året detonerade två sprängladdningar i Husby och Kista med en kvarts mellanrum, och tvingade många, framför allt i Kista, att lämna sina skadade hem. Under helgen fick de äntligen flytta tillbaka.

  • Publicerad 16:37, 3 jun 2020

Den 21 januari i år vaknade Arne Brovig med ett ryck i sin lägenhet på Sorögatan 29 i Kista. På våningen under hade en stor explosion precis inträffat och det var damm, rök och bråte överallt. Som i ett töcken lyckades han ta sig ut på gården.

– Sedan dess har inget varit sig likt, säger han.

Som ordförande i bostadsrättsföreningen tog han tillsammans med föreningens sekreterare Bernt Wilander på sig det största ansvaret för samordning av efterarbetet, och beskriver hur de i princip arbetat dygnet runt.

– Jag har alltid haft telefonen på och varit tillgänglig, det har varit en stor press, säger han.

70 personer fortsatt evakuerade i Kista

Får flytta tillbaka

Runt 70 personer har sedan händelsen varit evakuerade från Sorögatan. Byggnaden var svårt skadad med hela hisschaktet förstört, väggar och fönster som blåst ut, fasaden som spräckts.

– Det har varit ett överväldigande jobb efteråt. Försäkringsbolag, entreprenörer och styrelsen har arbetat så gott vi kunnat för att boende skulle kunna få flytta tillbaka så snabbt som möjligt, säger Arne Brovig.

Efter drygt fyra månaders arbete fick majoriteten av de evakuerade i fredags, den 29 maj, äntligen hämta ut nycklarna till sina hem.

– Det var helt fantastiskt, folk verkade glada och lättade. Äntligen är de hemma.

Många som lidit

Arne Brovig säger att han vill uppmärksamma konsekvenserna av det som inträffade, eftersom det är lätt att de faller i glömska.

– Man hör mycket om sådana här händelser under några dagar efteråt, men nästan aldrig något om det som händer sedan – efterarbetet. Hur det är för de personer som på något sätt drabbats, säger han, och fortsätter:

– Det har varit barnfamiljer som lidit, äldre som mitt under den värsta coronakrisen inte kunnat vara i sina hem. Händelser som den här sätter spår i människor för livet. Jag vill inte att det ska falla i glömska hur folk påverkas av sådana här dåd.

Han är besviken på bristen av stöd efter det inträffade.

– Precis efteråt var det många som ville hjälpa till. Sedan har det varit rätt tyst, både från stadsdelen och från annat håll. Det hade varit uppskattat att få något slags stöd, åtminstone en fråga om hur det går och hur folk mår.

Det här har hänt

- Natten till den 21 januari skedde två explosioner med ungefär 15 minuters mellanrum, en på Tönsbergsgatan i Husby och en på Sörogatan i Kista. En person skadades lindrigt och fick föras till sjukhus.

- De boende i Husby som evakuerats kunde flytta tillbaka till sina lägenheter ganska omgående, men i Kista var förödelsen större och 70 personer har sedan dess varit evakuerade.

- En omfattande utredning pågår fortfarande, där brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt