Tacksamma. Lovis Tjärnberg och dottern Tora har fått låna en bil i december. Foto: Privat/Mostphotos

Efter Facebookinlägget - överöstes med kärlek

Att ha råd med att byta ut vinterdäcken är inte en självklarhet, särskilt inte om man är student. Lovis Tjärnberg har fått hjälp av Vallentunabor som öppnat upp sina hjärtan.

  • Publicerad 18:09, 27 nov 2018

För Vallentunabon Lovis Tjärnberg blev det helt enkelt för dyrt med vinterdäck. Eftersom hon ska hinna lämna barnen på förskolan och hinna till sin praktik på Danderyds Sjukhus, bestämde hon sig för att fråga om hjälp.

I Facebookgruppen "Vallentunatrafikanter" frågade hon om det fanns någon hon skulle kunna få samåka med i fyra veckor till praktiken. Att reaktionerna skulle bli så omfattande var hon inte beredd på.

– Jag hade inte väntat mig det här gensvaret. Flera har skrivit till mig privat och berättat att de letat vinterdäck åt mig på Blocket, säger Lovis.

Inlägget delades av många som ville hjälpa henne hitta en lösning, och tillslut kom räddningen. Lovis ska under de fyra veckorna nu få låna Vallentunabon Annelie Frimans bil. Lovis får stå för bensinkostnaderna, och även ge en symbolisk summa till Barncancerfonden.

– Det var med gråten i halsen som jag knackade på hennes dörr, det här betyder så mycket för mig. För henne var det inte ens en stor sak, men det här har räddat min praktik, säger Lovis.

"Vad är det värsta som kan hända?"

Annelie Friman berättar att hon såg inlägget och tänkte att det borde lösa sig, många pendlar in till stan. Men när ingenting hände, bestämde hon sig för att erbjuda sin hjälp.

– Framförallt var det just det att jag själv vet hur svårt det är att vara mamma och få ihop vardagspusslet. Jag tänkte att 'vad är det värsta som kan hända?', jag har en bil som ska säljas och som jag inte använder, säger Annelie.

Ger ringar på vattnet

När Lovis berättade för sina nära och kära om responsen på Facebookinlägget, trodde de inte det var sant.

– Men tyvärr har vi blivit ett kallt och hårt samhälle på många sätt och vis, folk är mer avvaktande och vågar kanske inte låna ut saker. Men det här ger helt klart ringar på vattnet, jag har massa gamla barnkläder som jag nu ska skänka.

I söndags åkte hon över till Annelie med en blombukett.

– Jag hade tyckt det vore fantastiskt nog om jag kunde åkt med någon. Men att få förtroendet att låna en bil, det är helt i linje med hur jag ser på livet om att sprida energi och kärlek runt omkring sig.

Även Annelie har fått frågan hur hon vågar låna ut bilen.

– Men mitt resonemang är snarare att jag utgår från att alla människor försöker göra allt lite bättre, så blir världen lite godare. Jag kan tycka att det här är en härlig kontrast till att negativt som händer.

Hjälps åt. Annelie Friman lånar ut sin bil i fyra veckor. Foto: Privat

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30