Fast. Mannen som fastnade i hissen fick föras till sjukhus när han hittades. Foto: Anna Sjögren

Efter "fängelsehissen" i Alby - nu renoveras sex hissar

Genomgången som följde efter att en man fastnat i en hiss i Alby centrum är nu slutförd. Nu ska sex hissar renoveras.

  • Publicerad 12:08, 25 okt 2018

Det var den 1 oktober som ett larm kom om man hade suttit fast i en hiss i Alby centrum i tre dagar. Hissen tillhörde Botkyrkabyggen och fastighetsbolaget påbörjade en genomgång av alla hissar.

– Arbetet sattes igång veckan efter det att mannen påträffades i hissen. Eftersom vi har drygt 500 hissar har det tagit fram till nu att bli klar med genomgången, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Man räddad ur hiss i morse – efter tre dagar

Efter undersökningen har arbete påbörjats i sex hissar. En i Norsborg, en i Fittja och fyra i Storvreten, varav två är avstängda medan arbetet pågår.

Arbetet med hissarna handlar inte om nödtelefoner eller annat som är kopplat till händelsen i Alby centrum, menar Charlotta Lundström. Istället gäller det bland annat moderniseringar så att en röst berättar på vilket våningsplan hissen befinner sig och ombyggnad som ska göra det lättare att rengöra ett ventilationssystem.

Bostadsbolag utreder "fängelsehissen"

Vid Botkyrkabyggens initiala utredning efter incidenten visade det sig att centrumets väktare inte har kontrollerat utrymmet vid något tillfälle under hela den helg som mannen satt fast i hissen. Botkyrkabyggen har sedan dess haft möten med väktarna om när och var de ronderar.

– Sedan dess har det fungerat, vilket vi stämt av i täta uppföljningar, säger Charlotta Lundström.

Det kommer också installeras så kallade blippar för att vaktbolaget ska kunna registrera att de varit inne och kontrollerat samtliga utrymmen. Under veckan ska Botkyrkabyggen träffa väktarbolaget för att bestämma var i Alby centrum dessa blippar ska sättas upp och målet är att de ska vara i bruk om några veckor.

Mannen som fastnade i hissen var väldigt medtagen när han hittades efter tre dagar. En polisutredning om vållande av kroppsskada har påbörjats och förhör har hållits med målsägande. Nu inväntar polisen på direktiv från åklagaren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.