Efter fiaskot på Ekerö – kafferosteriet hamnade i Skogås i stället

Planerna på en Ekeröetablering var långt gångna och hyllades av politiken och näringslivet. Men i juni 2015 revs bygglovet. Så gick det för Johan & Nyströms kafferosteri.

  • Publicerad 13:31, 24 apr 2017

Kommunen var positiv och jag slet som sjutton för det.

– Vi har till och med personal som köpte hus och bosatte sig på Ekerö när allt var klart. Ingen hade ju kunnat räkna med att bygglovet skulle hävas. Så nu sitter de med villor på Ekerö och får pendla, säger Johan Damgaard, vd på Johan & Nyström.

Vi tar det från början.

Kaffeföretagets rosterianläggning i Jungfrusund skulle omfatta en nästan 1 200 kvadratmeter stor industri- och kontorsbyggnad för ett 50-tal anställda.

Men planerna möttes av hårt motstånd från nio grannar på intilliggande Gällstaö som ansåg att verksamheten riskerade att öka både utsläpp och buller.

Under ett par år pågick tvisten mellan Johan & Nyström och grannarna. Under våren 2015 godkände mark- och miljödomstolen företagets etablering när det gällde miljöfrågan. Men i juni samma år kom dödsstöten. Grannarna reagerade på att anläggningen inte var förenlig med detaljplanen, överklagade beslutet och fick rätt av länsstyrelsen som därmed upphävde bygglovet.

”Allt var klart”

– Vi lade ner en massa pengar på konsulter som gjorde luktmätningar och skulle investera i luftreningssystem för att inte störa grannarna. Allt var klart och vi hade börjat planera för en flytt. Men när länsstyrelsen upphävde bygglovet sade vi tack och hej. Om det var så mycket oförståelse redan då hade det inte blivit enklare sen. Jag har aldrig varit med om att det varit så komplicerat, säger Johan Damgaard.

Hur mycket pengar har ni lagt på etableringen på Ekerö?

– Tre-fyra miljoner.

Hur var relationen med Ekerö kommun under den här tiden?

– De var väldigt vänligt inställda till vår verksamhet.

I juni 2015 sade Jan Björklund, vd på Jungfrusunds skärgårdsstad, till Mälarö Tidning att länsstyrelsens beslut självklart skulle överklagas. Men så blev det aldrig.

– Nej, vi hade redan lagt hundratusentals kronor på det här, så vi gick aldrig vidare. För oss är det där ett överspelat kapitel nu, men det är synd att man inte stöttar näringslivsinsatser starkare från kommunens sida och att man inte vågar stå för vad man egentligen vill, säger han.

Tyst från grannarna

Mälarö Tidning har varit i kontakt med flera av de berörda grannarna på Gällstaö, men ingen har velat kommentera tvisten.

Stefan Pellén, näringslivschef på Ekerö kommun, beklagar att det gick som det gick:

– Jag tycker att det var tråkigt att det inte gick i lås. Kommunen var positiv och jag slet som sjutton för det.

Motgångarna fick Johan & Nyströms intresse för Ekerö att svalna snabbt. Så småningom riktades blickarna åt andra håll – och då gick det betydligt bättre.

– Vi hittade en tomt i Skogås i Huddinge kommun. Det tog mig två veckor att få bygglov och efter ytterligare två veckor fick vi tillstånd för verksamheten. Vi fick en del frågor från boende, men inga klagomål.

I sommar drar verksamheten i gång.

– Så vi har i princip hunnit fixa alla tillstånd, bygga hela fabriken och flytta in verksamheten på kortare tid än det tog att få tillstånd på Ekerö. Men jag är inte bitter, vi har ju gått vidare nu, säger Johan Damgaard.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Socialchefen om krisen på Lugnet: "Vi ser allvarligt på läget"

Nyheter Lugnet. Nu vill föreningen att kommunen tar över LSS-boendet på Munsö Om LSS-boendet Lugnet på Munsö måste stänga vid årsskiftet kan Ekerö kommun få problem. Föreningen vill nu att kommunen tar över verksamheten.fredag 19/10 14:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter