Sänk farten. Länsväg 257, så kallade Slingerbulten, lockar till sig många som vill köra snabbt. Flera olyckor har skett på vägen i sommar. Foto: Sara Ringström

Efter flera trafikolyckor i Grödinge – nu tar polisen upp jakten på fartdårarna

Flera trafikolyckor och larm från boende om bilister och motorcyklister som blåser i 140 på 70-vägar. För att få ner farten på Grödingelandets vägar har polisen ökat trafikkontrollerna i området. – Tänk längre än näsan räcker, säger Botkyrkapolisen Roger Kämpe till fortkörarna.

  • Publicerad 13:36, 9 aug 2017

Det är 50- och 70-vägar där man ibland kör dubbelt så snabbt

Vid kafé Rosenhill, där Slingerbulten möter väg 225, står hojar parkerade på rad. MC-läraren Sella Yücel och eleven Mattias Nordenmark har just övningskört på vägen och stannat för en paus.

– Det här är bra vägar för MC-åkning, Det är inget fel på vägarna, inte på motorcyklar utan på folks beteende, det är alldeles för höga hastigheter. Många filmar varann, man gasar för att visa polarna. Jag har kört här i 25 år och sett många olyckor, det är bra att polisen gör nåt, säger Sella Yücel.

Sexton olyckor i sommar

Sedan juni har Botkyrkapolisen rapporterat sexton trafikolyckor på Grödingelandet, både med och utan personskador. Det faktumet, och att många boende längs vägarna larmat och bett polisen om hjälp att stoppa fortkörarna, har fått polisen att öka trafikkontroller och synlig närvaro på vägarna de senaste veckorna.

– Boende ringer oss och berättar att det körs vårdslöst i höga hastigheter med bil, men framför allt med motorcyklar. Det är 50- och 70-vägar där man ibland kör dubbelt så snabbt, säger Roger Kämpe, operativt ansvarig på Botkyrkapolisen.

Vårt mål är ju inte att ta fast folk för trafikbrott utan att minska antalet olyckor

Slingerbulten värst

Fortkörningen i Grödinge inte är något nytt för i år.Den värst olycksdrabbade vägen är den så kallade Slingerbulten, länsväg 257, en kurvig väg med många kurvor.

– Den lockar till sig MC-förare, men även bilister. Den har många slingriga kurvor och är utmanande. Det är en väg som vi polisen har använt för att öva bilkörning, Visst förstår jag att det är roligt att köra på den, men det är en allmän väg med både tung trafik och personbilar med barn i och olämplig för det, säger Roger Kämpe.

"Tänk längre än näsan räcker"

Sedan några veckor tillbaka gör polisen fler trafikkontroller.

– Vid sex olika tillfällen har vi tagit upp anmälan om brott, det är fortkörning och drog- eller rattfylla, säger Roger Kämpe.

Polisen har sett att bilister varnar varandra för trafikkontrollerna. Till dem är Roger Kämpes budskap att "tänka längre än näsan räcker".

– Det man ska vara medveten om då är att man även varnar förare som är drog- eller alkoholpåverkade i trafiken.

Kontrollerna görs framför allt onsdag kvällar, och lördagar och söndagar, enligt Roger Kämpe.

– Det går jag gärna ut med. Vårt mål är ju inte att ta fast folk för trafikbrott utan att minska antalet olyckor.

Olycksdrabbad väg

Polisen har ökat trafikkontroller på vägar i Grödingelandet de senaste veckorna.

Sedan juni har sexton trafikolyckor anmälts i området. Olyckorna innefattar framför allt motorcyklar men även bilar.

Särskilt olycksdrabbad är länsväg 257, den så kallade Slingerbulten, en kurvig landsväg ute vid Rosenhill.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.