Efter flykten till Engelska skolan – nu återvänder elever till Skogås

Samtidigt som Internationella Engelska skolan öppnade i Älvsjö förra året förlorade Edboskolan i Skogås 70 elever på mellanstadiet. Men nu börjar eleverna komma tillbaka.

  • Publicerad 10:31, 3 nov 2017

Strax innan skolavslutningen för två år sedan släppte grundskolenämnden bomben: Edboskolans högstadie läggs ner, skolan blir en F-6-skola. Eleverna i åk 7 får börja i Östra grundskolan istället, på ”andra sidan” järnvägsspåret.

Föräldrarna protesterade och skrev namnlistor. Men politikerna höll fast vid beslutet.

Satte ner foten

Hösten 2016 valde därför 70 föräldrar med barn i mellanstadiet att sätta sina barn i en friskola. De flesta hos då nyöppnade Internationella Engelska skolan i Älvsjö.

– Föräldrar jag talade med sa att de inte flyttade för att de var missnöjda med Edboskolan. Det handlade om att de ville vara säkra att få en plats där till högstadiet, säger Anna Stjelke, rektor på Edboskolan.

Många ville inte låta deras barn gå på Östra grundskolan. Mycket på grund av ett oförtjänt gammalt rykte som levde kvar från sent 90-tal. Då hette skolan Skogåsskolan.

Missnöjda föräldrar: 70 elever lämnar Edboskolan i Skogås

En annorlunda skola

Nu har missnöjet runt omorganisationen lagt sig.

– Idag är Östra grundksolan en superfin skola med mycket goda resultat. Våra elever som har börjat högstadiet på Östra trivs jättebra.

Även fler elever som bytte till Engelska skolan har kommit tillbaka, berättar hon.

– Till skillnad mot friskolorna har alla som ångrat sig och vill komma tillbaka alltid rätt till en plats i en kommunal skola.

Det fria skolvalet är jättebra så länge föräldrar och elever gör medvetna val, menar Anna Stjelke.

– Att man verkligen anser att det här är en pedagogik som passar mitt barn. Det var det som var så tråkigt för två år sedan, att föräldrar lämnade i ren protest. Då riskerar barn komma i kläm.

Här är skolan som fått eleverna att lyda

Ny verklighet

Även i år har flera elever i åk 4 valt att byta till Engelska skolan, för att få en garanterat plats i högstadiet. Elever på reservplatser meddelar att de byter två veckor in på terminen. Så ser det ut i alla närliggande kommunala skolor.

– Förra året var vi inte förberedda att så många skulle flytta. Det är vi nu. Utmaningen är att planera ett mellanstadium där vi är flexibla. Det är vår nya verklighet.

Edboskolan har löst det genom att fokusera på ämnesklasser istället för traditionella klasser.

– Istället för 6A till 6D har vi två större grupper sexor med fyra lärare. Våra elever behåller sina lärare, de får inte nya varje år som på Engelska skolan.

Sett till resultaten verkar Edbo klarat omorganisationen bra. Niorna som gick ut i förra läsåret hade det högsta meritvärdet i kommunen och i skolans historia. I år går sista nian ut. Skolan fylls på med yngre elever i F-6.

Succé för skoldisciplin som affärsidé

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.