Flyttas. Så här är det tänkt att nya bandyhallen ska se ut. Men nu flyttas hallen från Tallkrogen till Gubbängen. Foto: : Stockholms stad

Efter flytten av bandyhallen: "Staden har sjabblat bort 1,5 år"

Nu skulle bygget av Stockholms första bandyhall vara i full gång på Tallkrogens BP. Men bollplanen är lika öde som vanligt. Staden har till sist bestämt att hallen ska byggas på Gubbängens IP - nästa år.

  • Publicerad 11:35, 26 jan 2016

Det viktigaste är ju att det ändå blir av.

Turerna har varit långdragna kring den efterlängtade bandyhallen. Som vi tidigare skrivit har staden funderat på att flytta hallen till Gubbängens IP, något som nu ser ut att spikas. Men bygget har blivit rejält försenat. Planen var att det skulle finnas en bandyhall i Tallkrogen i slutet av 2016, men nu är förhoppningarna att bygget kan dra igång först under 2017.

– Det är klart att vi är besvikna - staden har sjabblat bort 1,5-2 år. Vi har sagt att det är bråttom att få till en hall. Men det viktigaste är ju att det ändå blir av, säger Hammarby bandys ordförande Helene Lindstrand. Klubben hade in i det sista hoppats på att hallen ändå skulle bli av i Tallkrogen.

"Komplicerat bygge"

Hallen flyttas eftersom det visat sig att det blir för svårt att bygga på Tallkrogens BP. Närheten till världsarvet Skogskyrkogården gör att hallen skulle behöva grävas ned och en vattenledning måste flyttas.

Varför har det då tagit sådan tid att komma fram till det här?

– Det var ju försenat redan när vi ärvde förarbetet av tidigare majoriteten 2014. Det första vi gjorde när vi tog över var att komma igång med upphandlingen. Det visade sig att det blir för komplicerat att bygga i Tallkrogen och nu gör vi allt vi kan för att få till en bandyhall, säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren.

Men ni har ju ändå haft 1,5 år på er?

– För så stora projekt är det inte ovanligt att det tar ett tag att göra till exempel provborrningar.

Faktum är att tjänstemännen redan 2012 kom fram till att det finns ”klara fördelar” med att bygga hallen på Gubbängens IP, och inte på Tallkrogens BP, eftersom markytorna är större och infrastrukturen är bättre där.

Enligt Emilia Bjuggren fortsatte de ändå att utreda Tallkrogen eftersom målet var att få till ytterligare isyta, och i förstudien hade man inte utrett möjligheten att både bygga in den befintliga bandyplanen - och bygga en till utomhusplan.

– Nu har vi istället bett fastighetskontoret att titta på att bygga in befintlig yta plus att få till en ny utomhusispist. Jag kan inte svara på varför inte det här helhetsperspektivet utreddes tidigare.

"Klar tidigast 2018"

Den ursprungliga budgeten på 110 miljoner kronor sprängdes redan tidigare i småbitar och landade på 175 miljoner kronor, en summa som ligger kvar.

Nu ska det göras provborrningar på Gubbängens IP istället och kommunfullmäktige kommer att få ta ställning till en genomförandeplan. Emilia Bjuggren säger att hallen kan stå klar tidigast under 2018.

Det nya förslaget

Den befintliga bandyplanen på Gubängens IP byggs in och en ny utomhusispist byggs där det nu ligger en konstgräsplan. Det ska utredas om det går att ha kvar konstgräset och använda det under sommarsäsongen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15