SPRÄNGD. Berget vid Lindö tunnel sprängs för att ge plats för den maskin som ska borra tunnelröret där den fjärde vägbanan ska gå. Foto: Trafikverket

Efter förra veckans köer – nu pausas sprängningarna

Två gånger förra veckan gjorde bygget vid Lindö tunnel att Ekerövägen var avstängd längre en planerat. Nu pausas sprängningarna medan en riskanalys görs.

  • Publicerad 17:01, 18 mar 2020

Under mars har Trafikverket flera gånger sprängt vid Lindö tunnel, som en del i breddningen av Ekerövägen. När sprängningarna sker stängs vägen av i båda riktningarna.

– Någon minut innan och så tio eller femton minuter efter, för att besiktiga vägen och se till att det inte ligger något på vägbanan, säger Tomas Flyckt, projektledare på Trafikverket.

Men förra veckan tog det betydligt längre tid.

– I fredags var det ett större berg som lossnade vid sprängningen. Det var mer som flög ut i vägbanan så det blev mer att städa upp efteråt, säger han.

Sådant kan hända trots försiktighetsåtgärder, menar Tomas Flyckt.

– Ett berg kan bete sig ganska oberäkneligt. Önskemålet är att det inte blir så men sånt händer och det är därför vi alltid stänger av vägen när vi spränger, säger han.

Avstängt 50 minuter

Fredagens sprängning gjorde att vägen var avstängd i cirka 50 minuter. Också 11 mars var vägen avstängd längre än vanligt.

– Då var det mindre dramatiskt för oss men det blev större effekter med längre köer. I fredags var den mycket mindre trafik, säger Tomas Flyckt.

Under tisdagen var byggarna på plats för att ta bort löst berg. Men nu kommer sprängningarna pausas en tid.

– Under de närmaste dagarna ska vi analysera hur vi ska göra under sprängningarna i fortsättningen. Kanske kommer det landa i att vi har en vägbana avstängd de dagar vi jobbar där, men den riskanalysen är inte klar ännu, säger han.

Sprängningarna som nu sker vid Lindö tunnel görs för att en maskin ska kunna komma borra för tunnelröret som ska ge det fjärde körfältet i tunneln.

– Det tar några månader alltihop och det går enligt tidsplan, säger han.

Går enligt tidsplan

Sprängningarna vid Lindö tunnel sker mellan klockan 11 och 13.

Då stängs trafiken i båda färdriktningarna.

Ekerövägens fjärde körfält kommer vara helt klar först 2023.

Det är breddningen av Nockebybron som har krävt mer omfattande och tidskrävande beräkningar än Trafikverket planerat för.

Delprojeketet vid Lindö tunnel går dock enligt tidsplan.

Visa merVisa mindre

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37