Efter ett och ett halvt år på vift är nu urnorna tillbaka hos kyrkan. Foto: Spånga-Kista församling

Efter fräcka kuppen: Nu är kyrkans urnor tillbaka

Sommaren 2017 blev urnorna utanför Hässelby villastad kyrka stulna – igen. Nu har de hittat hem tack vare vad som verkar vara en hemlig hobbydetektiv.

  • Publicerad 16:42, 6 feb 2019

Kyrkan i Hässelby villastad har minst sagt haft otur med sina mässingsurnor som står placerade utanför kyrkan. 2014 blev de stulna men återlämnades sedan året därpå.

Men sommaren 2017 var det dags igen och den här gången passade någon dessutom på att försöka utpressa kyrkan.

– Dagen efter de stals ringde en kvinna, som inte presenterade sig, och sa att hon hade hittat urnorna i skogen och att om vi ville ha tillbaka urnorna så ville hon ha en hittelön, säger Ulrika Abrahamsson, kommunikatör för Svenska kyrkan i Hässelby.

Vaktmästaren som svarade i telefonen sa att han inte trodde att de kunde ge en hittelön – och sedan hörde de aldrig av kvinnan igen. Det hela föll i glömska fram tills för ett par veckor sedan.

– Vi fick ett samtal från Spånga-Kista församling om att någon har lämnat in urnorna till dem tillsammans med ett brev, säger Ulrika Abrahamsson.

Anonym hjälte

Enligt brevet har urnorna lämnats in av en anonym person som köpt dem "av en tjuv för att lämna tillbaka dem till dess rättmätige ägare".

– Vi är jättetacksamma och väldigt glada att över att den här snälla personen ville att urnorna skulle komma tillbaka till oss. De har funnits här sedan 1939 när kyrkan byggdes, säger Ulrika Abrahamsson.

Har ni någon plan för hur ni ska förhindra att de stjäls igen?

– Vi har ju satt fast dem även tidigare men vi ska se till att de är säkrade på något sätt, jag kan tyvärr inte berätta hur.

Just nu: Här gjuts de första betongfundamenten till nya Hamamhuset

Nyheter Första livstecknet på 1,5 år Det omtalade Hamamhuset är på väg att få nytt liv. Nu täcks Östgötagatan av betongfundament som ska användas till byggkranen. Nästa sommar beräknas projektet vara klart.fredag 16/8 18:31

Här ska Kälvesta få falluckor – mot fortkörare

Nyheter Så fungerar det nya hindret För att hindra att folk kör för fort tittar staden på en ny metod – falluckor. Sörgårdsvägen i Kälvesta är en av två platser i Stockholm där det nya hindret ska testas.fredag 16/8 17:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt