RISIGT. Grannarna i husen till höger störs av ful utsikt. Foto: Sara Ringström

Efter grannarnas protester – nu rivs bostäder åt nyanlända

34 lägenheter i Visättra som kommunen hoppades få hyra till nyanlända måste nu rivas. Beslutet är ett hårt slag för kommunen som i år måste ordna bostäder åt 317 personer med färskt uppehållstillstånd.

  • Publicerad 17:53, 6 sep 2017

På sistone har 34 lägenheter i bostadsmoduler vid Visättra ängar stått tomma. Modulerna har stått där i 15 år på tillfälliga bygglov och bland annat varit studentboende. Kommunens förhoppning var att de skulle få stå kvar i tre år till för att underlätta bosättandet av de personer som nyligen har fått uppehållstillstånd som kommunen ansvarar för.

Men planerna har nu grusats sedan de närmaste grannarna på Mangårdsvägen 2–8 bestridit kommunens bygglovsbeslut. Anledningarna är flera, enligt bostadsrättsföreningen ordförande Åsa Norling.

– Det är det typiska. Vi vill gärna hjälpa till, men inte på vår gård, säger hon.

Vissa av de boende vände sig mot tanken att ha en "flyktingförläggning" in på knuten, medan andra mest störde sig på den fula utsikten. Det fanns också en minoritet som motsatte sig överklagandet.

– De som bodde där tidigare var på vår gård hela tiden och det blev trångt. Då var det många av oss som klagade. Modulerna är också i risigt skick och det har blivit allt mer råttor på grund av dem. Det är heller inte en vacker utsikt, säger hon.

I mitten av augusti rev länsstyrelsen upp kommunens bygglovsbesluteftersom det stred mot plan- och bygglagen. Tillfälliga bygglov får nämligen inte ges för perioder längre än 15 år.

– Det är beklagligt eftersom det fortsatt finns ett stort behov av boende för nyanlända, säger Christian Ottoson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden i Huddinge kommun.

Enligt bosättningslagen har Huddinge kommun skyldighet att ordna bostad åt 317 personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Hittills har de kommit upp i knappt hälften.

– Vi hade förhoppning om att få hyra alla 34 lägenheter, för både enpersonshushåll och familjer. Vi har det knepigt med familjer nu, eftersom det har kommit fler än vad Huge har kunnat hjälpa till med, säger Annette Hedlin, chef på bosättningsenheten.

Hon hoppas nu på att fler privatpersoner kan tänka sig att hyra ut bostäder till nyanlända.

Eftersom bygglovet var tillfälligt skulle lägenheterna endast vara en tillfällig lösning. Men tillfälliga lösningar behövs, enligt Annette Hedlin. Trots att färre asylsökande personer kommer till Sverige jämfört med 2015 är behovet av bostäder till de som får uppehållstillstånd fortsatt stort.

Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.