Drygt 30 personalbodar har nu tagit plats vid Storgatan 1, utanför Hedvig Eleonora kyrka som en del av renoveringen av Saluhallen. Foto: Per Brandt

Efter grannars klagan – Östermalms saluhall blir försenad i ett år

Nu är det klart att Östermalmshallen blir försenad ett år. En anledning: överklagade byggbodar som nu ändå står på plats vid Hedvig Eleonora Kyrka – och fortsätter att irritera Östermalmsbor.

  • Publicerad 15:27, 20 jun 2017

Som Östermalmsnytt tidigare skrivit har stadens renovering av Saluhallen kantats av överklagan och ökade kostnader vilket hotat att försena hela projektet. Och nu är det klart.
Målet på 2018 är utbytt mot våren 2019. Då ska renoveringen vara klar enligt Olle Henriksson, projektledare på fastighetskontoret.

Renoveringen av Östermalmshallen drar ut på tiden

En av anledningarna: ett överklagat bygglov för personalbodar vid gång- och cykelstråket vid Storgatan 1, utanför Hedvig Eleonora kyrka. Bygglovet överklagades av en bostadsrättsförening i området.

– Ja, överklagan av bodarna är en del. En överklagan av en betongentreprenad är den annan. De två har bidragit till förseningen, berättar Olle Henriksson.

Nu är byggbodarna, som är till för både byggpersonal och hyresgäster som inte får plats i den tillfälliga saluhallen, ändå på plats. Och de kommer stå länge. Bygglovet för de drygt 30 bodarna sträcker sig till årsskiftet 2019/2020.

Stort hål i marken sabbar affärerna – bråk kring saluhallen på Östermalm

Men bland en del Östermalmsbor verkar både irritationen och förvåningen vara fortsatt stor över bod-väggen. Framförallt kring säkerhet och bristande framkomlighet.

– Det kan jag förstå. Vi tittar just nu på om vi kommer kunna ställa i ordning ett antal personalutrymmen i ombyggnationen i saluhallen på Nybrogatan. Då kan vi avetablera bodarna något tidigare, men det arbetet är inte klart, säger Olle Henriksson, som betonar att bodarna har ett förstärkt brandskydd och att de byggt en brandbegränsande vägg mot grannfastigheten.

Förutom förseningar har projektet även brottats med skenande kostnader. 635 miljoner, blev 725 som sedan växte till 760 miljoner kronor. Men även den prognoser spricker, med hur mycket återstår att se.

– Att det medför kostnader förstår vem som helst. Vi tittar på prognoser för slutkostnaden just nu men de är inte färdiga. Vi för en dialog med stadsledningskontoret, säger Olle Henriksson.

BILDSPECIAL: Så har du aldrig sett Östermalmshallen förut

Med tanke på de ökade kostnaderna och att staden slagit i handbromsen vid andra projekt som ökat i kostnader. Finns det någon risk att ni inte kan genomföra projektet som planerat?

–  Nej det tror jag inte. Men som sagt för vi en dialog med stadsledningskontoret. Något definitivt svar har jag inte idag.

Beskedet innebär också att den tillfälliga saluhallen blir kvar längre. Sedan tidigare har bygglovet förlängts till juni 2019. I dagsläget är det inte aktuellt att förlänga ytterligare enligt Olle Henriksson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SPECIALENKÄT: Vilken emoji är du?

Nyheter ✓17 juli är internationella emojidagen ✓Vi tvingade stockholmarna att välja EN I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.tisdag 17/7 13:29

Här förfaller det anrika huset på Södermalm

Nyheter ✓För fint för att rivas – för farligt för att användas ✓Var hem åt Aftonbladets grundare I tre år har den förfallna Hovings malmgård på Söder stått tom och övergiven. Nyligen restes ett staket runt huset, för att skydda lekande barn från lösa delar som rasar ner från byggnaden. Nu riktar...tisdag 17/7 11:39