Efter grannbråket: Här öppnar Söders dansbana

Några upprörda grannar tvingade Söders populära dansbana att flytta. Nu öppnar den igen på historisk dansmark vid Årstaviken. Danssuget är stort: ”Säsongen är i princip fullbokad”.

  • Publicerad 15:32, 27 apr 2017

Precis intill Nyfiken gul vid Årstaviken står nu Södermalms dansbana. Här ska det premiärdansas ikväll när det är dags för invigning. Men det är inte första gången som klackar slår mot dansgolv på den här platsen, berättar en av arrangörerna Henrik Rex Jakobsson från föreningen Söders Dansbana.

– Det var en 87-årig herre som berättade för mig att det legat en dansbana här, Sprallen, på 40-talet. Den fanns här några år innan den flyttades till Långholmen. Kolonisterna hade problem med att kavaljerer plockade blommor från deras trädgårdar, säger han.

Den nutida dansbana har också tvingats flytta.

LÄS ÄVEN: Söders populära dansbana flyttas – låter för mycket

Den byggdes ifjol i Skånegläntan av Södermalms stadsdelsförvaltning efter att majoriteten gjort tummen upp åt ett medborgarförslag om en dansbana i parken. Det var Max Gustavsson som själv bor intill Skånegläntan som kom med idén.

– På gott och ont var det fullt med dansare där nästan varje dag förra sommaren och det kom jättemycket folk för att titta men platsen var inte ultimat även om många grannar faktiskt uppskattade dansen, säger hen.

"Fåtal negativa"

Vid Årstaviken har man valt att ha dans fyra dagar i veckan istället för sju för att visa välvilja mot dem som är oroliga för att dansbana ska låta mycket. Men dansföreningen tror inte att det kommer bli samma konflikt runt ljudnivån som i Skånegläntan. Till husen på Ringvägen är det långt och relationen till närmsta grannen, Nyfiken gul, är god.

– Det känns skönt att vi kan vara här. Jag tror vi kommer kunna slappna av på ett annat sätt. Men det här grannbråket har förföljt oss. Tyvärr var det bara var ett fåtal negativa röster som fick äga debatten, säger Henrik Rex Jakobsson.

LÄS ÄVEN: Grannar stör sig på Söders dansbana: "Omöjligt att se Allsång på Skansen"

Nu nystartar dansföreningen och fokuserar på glädjen och gemenskapen i dansen istället för osämjan.

Queerlindy och queertango

Redan nu är dansbanan bokad i princip hela sommaren. Förhoppning är att fortsätta locka folk från hela stan, med olika bakgrunder, i olika åldrar till dansen. Det kostar inget och alla är välkomna.

– I år ska vi även köra queerlindy och queertango på söndagar. Traditionell pardans är rätt könsstereotyp. För mig och många andra är det problematiskt. Vi vill visa att alla kroppar kan göra alla rörelser och att det här är en trygg plats, säger Max Gustavsson.

Dansbanan har bekostats av Södermalms stadsdelsnämnd. Nämndens ordförande Anders Göransson (S) tror mycket på det nya läget vid vattnet.

– Vi är jätteglada över att ha kunnat bidra till det här fantastiska dansandet. Jag tror att vi har hittat en bra lösning och vi är förhoppningsfulla om att det här kommer att bli ett fint tillskott till sommarsöder, säger han.

Här ska det dansas ikväll när Årstavikens dansbana invigs. Foto: Maja Brand

Invigning ikväll

Vad: Idag torsdagen den 27 april invigs den nya dansbanan i Eriksdalslunden.

Hur: Vid invigningen kan man prova på olika danser, alltifrån lindy hop till tango. Invigningstalare är Anders Göransson, ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

När: Från klockan 17.

Var: Hammarby Slussväg 15

Dansanta. Henrik Rex Jakobsson, Maria Liljebäck och Max Gustavsson från föreningen Söders Dansbana tror på den nya platsen vid Årstaviken. Foto: Maja Brand

Om du vill dansa i sommar

Dansbanan är öppen för alla. Det kostar inget att komma och dansa.

Olika danskvällar arrangeras av ideella krafter på tisdagar, onsdagar, fredagar och lördagar. Det blir lindy hop, tango, salsa och kizomba.

Bokningar av banan görs genom Söders Dansbana.

Facebooksidan ”Söders Dansbana” är bra för den som vill ha koll på vilka evenemang som är på gång.

Nu på Valborgsmässoafton fixas en swingkväll som startar klockan 18.