Pendlarna i Järfälla och Spånga är glada att pendeltågen är tillbaka. Foto: Mikael Andersson

Efter helvetessommaren – äntligen rullar pendeln igen

Efter sex veckors avstängningar på Bålstalinjen är pendeltågen äntligen tillbaka! Vi fångade fem resenärer för att höra hur sommaren med ersättningstrafik varit, och vilka förhoppningar de har på pendeln i höst.

  • Publicerad 16:23, 14 aug 2017

Jonna Ypyä, 37, musiker, Kallhäll. Foto: Mikael Andersson

På Jakobsbergs station har trafikskyltarna ännu inte fått upp rätt avgångsinformation. Men tågen, de rullar. Inne i stationsbyggnaden sitter Jonna Ypyä, 37, från Kallhäll som studerar "Svenska som andraspråk" i Jakobsberg.

För henne har avstängningen inneburit merjobb.

– Mina två tonårsbarn går på skola i stan, och de har behövt ta sig inåt stan när de ska träffa sina kompisar. Vi har fått skjutsa dem några gånger. Så det är skönt att pendeltågen är tillbaka nu, säger hon.

Christel Bridal, 56, jurist, Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson

Jakobsbergsbon Christel Bridal, 56 år, är på väg mot stan för att jobba igen efter semestern.

– Jag har varit ledig mycket i sommar, så avstängningarna har inte påverkat mig så mycket. Jag har fått ta bussen någon gång. Det är en omväg, men okej, säger hon.

Vilka förväntningar har du på pendeltågstrafiken i höst?

– Jag har pendlat i tjugo år, och jag har aldrig tyckt att det varit några problem.

Linda Martinson, 43, med dottern Sophia Zuccato, 10, från Barkarby. Foto: Mikael Andersson

Även på Spånga station märks det att pendeltågen är efterlängtade.

– Vi har fått åka via Akalla och blåa linjen – så pendeltågen är efterlängtade, säger Barkarbybon Linda Martinson, 43, som teståker pendeltåget med dottern Sophia Zuccato, 10.

– Den här morgonen har vi åkt från Barkarby till Spånga för att testa Sophias nya skolväg – hon börjar skolan nu på onsdag. Vi ser fram emot att ta pendeln i höst eftersom vi kommer att kunna ta sällskap på morgnarna. Vi har goda förhoppningar att tågen kommer att rulla på bra i höst!

Måns Grenhagen, 24, studerar till svetsare i Spånga, från Sundbyberg. Foto: Mikael Andersson

Sundbybergsbon Måns Grenhagen, 24, har varit lyckligt ovetandes om avstängningarna på pendeln.

– Har det varit avstängt? Jag har varit i Spanien hela sommaren så jag har inte åkt pendeltåg alls. Jag fick en chock när jag kom hem från Spanien och såg att Citybanan redan var färdig!

Under hösten kommer Måns Grenhagen märka av pendeln desto mer, eftersom han börjat studera på en svetsutbildning i Spånga.

– Jag kommer jag åka pendeltåg varje dag – jag ser fram emot det. Jag tycker det ska bli trevligt att få se lite natur utanför tågfönstret, säger han.

Bengt Forsberg, 70, pensionär, från Vinsta. Foto: Mikael Andersson

Inte heller Bengt Forsberg, 70, pensionär, från Vinsta har drabbats särskilt hårt av avstängningarna.

– På grund av avstängningarna har det tagit mig ungefär 20 minuter längre att komma till stan. Det har varit okej ändå eftersom jag inte haft något jätteviktigt för mig, säger han och fortsätter:

– När det gäller Citybanans nya stationer hade jag dock hoppats på lite ljusare färger på konstverken. Det är lite för mörka färger när du går av på Stockholms city.

LÄS ÄVEN: Efter tunga sommaren: Snart rullar pendeln igen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Nyheter Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04

Här poppar sex parklekar upp i sommar

Nyheter Bromma får nya tillfälliga lekställen Bromma får sex nya parklekar - tillfälligt. I sommar dyker Brommas fritidsledare upp i parker och på stränder för att fixa gratis aktiviteter för barn och unga.måndag 18/6 14:55