Gruppboende. Interna stridigheter med hot och rättsliga efterspel har lett till en allvarlig arbetsmiljö på Lugnets LSS-boende. Foto: Daniel Cannervik

Efter hoten: Nu kan LSS-boendet tvingas stänga

Den 78-årige styrelseledamoten försökte starta en brand vid LSS-boendet på Munsö – och skickade ett hotbrev till chefen. Nu döms han till tio månaders fängelse. Samtidigt riskerar boendet att läggas ner efter en turbulent tid.

  • Publicerad 15:15, 12 okt 2018

Många mår väldigt dåligt av allt det här.

En kväll i september 2016 fick ett styrelsemöte på föreningen Lugnet på Munsö plötsligt avbrytas efter att en målare hittat ett brinnande stearinljus på golvet i en av verksamhetens byggnader. Runt ljuset fanns tidningspapper och oljeindränkt trassel.

Ljuset blåstes ut, men enligt ett senare utlåtande från räddningstjänsten fanns en stor risk att branden kunde ha tagit sig och spridit sig i hela träbyggnaden där boendet har sin samlingssal.

Den ideella föreningen, som driver ett LSS-boende för ett tiotal personer med bland annat grav autism, polisanmälde händelsen omedelbart.

Strax därefter fick verksamhetschefen även ett brev med en oanvänd tändsticka. På kuvertet stod ”varning” skrivet på finska.

En 78-årig man, som är hemmahörande söder om Stockholm, blev snabbt misstänkt för att ligga bakom händelserna. Han var vid tillfället styrelseledamot i föreningen och deltog själv på det avbrutna styrelsemötet. Han ska tidigare ha blivit arg när verksamhetschefen lagt sig i hur han skötte verksamhetens ekonomi.

Före detta polis

Vid en husrannsakan hemma hos mannen hittade polisen flera föremål som kunde sättas i samband med händelserna. Hans DNA har även hittats både på tändstickan och stearinljuset.

Mannen, som själv tidigare varit polismästare, har förnekat att han skulle ha något med det tända ljuset att göra. Brevet har han däremot medgett att han skickade, men hävdat att det var menat som ett skämt.

Verksamhetschefen tolkade det dock som ett hot om att någon ville bränna ner verksamheten. Hon har berättat att det gjorde henne väldigt rädd och orolig för sin säkerhet.

Solna tingsrätt menar också att med bakgrund av händelsen med ljuset går det knappast att tolka brevet som något annat än ett hot.

Intern maktstrid

Vad det gäller stearinljuset skriver tingsrätten att en brand skulle ha inneburit fara för liv och hälsa. Faran stoppades också enbart genom att målaren råkade upptäcka ljuset och kunde blåsa ut det.

Verksamhetschefen har nu sagt upp sig och vill helst inte kommentera hoten för Mälarö Tidning.

Händelserna med 78-åringen uppges vara en del i något som beskrivits som en intern maktstrid i föreningen, något som ska ha pågått i flera års tid.

– Många mår väldigt dåligt av allt det här, säger Cornelis Saers, styrelseordförande i Lugnet.

Allvarlig arbetssituation

Arbetsmiljön på Lugnet har nu blivit så pass dålig att Arbetsmiljöverket har ställt krav på åtgärder genom ett vitesföreläggande. Verket kallades till inspektion i våras och fann då allvarliga brister i verksamhetens arbetsmiljö och kräver bland annat att det systematiska arbetsmiljöarbetet styrs upp ordentligt med hjälp av en extern resurs.

Arbetssituationen bedöms som allvarlig och innebär risk för både ohälsa och olycksfall, skriver Arbetsmiljöverket.

Om kraven inte har uppfyllts vid årsskiftet kommer verksamheten att stoppas.

Cornelis Saers tvivlar dock på att föreningen kommer hinna uppfylla kraven i tid. Arbetsmiljön är för infekterad, menar han. Och verksamheten är därmed hotad.

– Det har blivit en mycket turbulent situation som jag tror kommer att sluta med att Lugnet läggs ner inom en mycket snar framtid.

– Då blir de boende hemlösa, säger Cornelis Saers.

Enligt Solna tingsrätt råder det inga tvivel om att det var 78-åringen som låg bakom händelserna med ljuset och brevet. Han döms nu till tio månaders fängelse för olaga hot och försök till mordbrand.

I domen tar tingsrätten hänsyn till mannens höga ålder. Straffvärdet bedöms egentligen till 14 månaders fängelse, men då mannen är av en hög ålder ger rätten en straffrabatt. Mannen ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till den hotade verksamhetschefen.

Föreningen Lugnet

Föreningen Lugnet bedriver boende och daglig verksamhet enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) på Munsö. Verksamhetens inriktning är läkepedagogisk och socialterapeutisk.

Enheten drivs av en ideell förening med en vald styrelse som ansvarar för bland annat ekonomi.

Boendet är fördelat på två enheter med fem boende på varje enhet. I anslutning till boendet bedrivs den dagliga verksamheten med plats för ett tiotal personer. De flesta har bott där under lång tid, några sedan Lugnet etablerades för 27 år sedan.

De boende på Lugnet har diagnoser som bland annat autism, utvecklingsstörning och Downs syndrom.

Källa: Ekerö kommun

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt