Undersökning. Hans Johansson och hunden Gandor söker på utsidan medan Ronny Abrahamsson letar skospår inomhus. Foto: Kevin Wedin

Efter inbrottet: Då kommer Kim, Hans och Ronny

Vi följde med polisens tekniker efter att en villaägare i Täby drabbats av ett inbrott. Bland annat säkrade man skospår och verktygsspår som nu ska analyseras.

  • Publicerad 15:07, 29 jan 2018

Polisens brottstekniker Kim Lundqvist och Ronny Abrahamsson har kommit till en villa i Täby för att göra en teknisk undersökning efter att inbrott skedde i villan en dag tidigare. De lämnar polisstationen i Täby i en civil arbetsbil där man har all utrustning som kan tänkas behövas.

Väl där möter de även hundföraren Hans Johansson som ska låta spårhunden Gandor se om han hittar något.

– Vi vet inte så mycket om förutsättningarna mer än att de har varit inne i något sovrum. Sen har vi med en spårhund som kan hitta DNA, en liten blodprick eller spottloska kan den känna av, säger Kim.

Använt verktyg

När vi först kommer till villan börjar teknikerna gå igenom utsidan av huset. På baksidan ser man hur det är ett hål i ett fönster där inbrottstjuvarna ska ha tagit sig in.

– Det verkar vara en skruvmejsel, gissningsvis har de slagit med skruvmejseln och sen något slags verktyg för att peta upp handtaget till fönstret.

När vi kommer in i fastigheten så ser vi att saker ligger huller om buller i de två rum som möter en när man kommer in. Allt är orört sedan gårdagen och paret har sovit i vardagsrummet.

– Skospår är det första vi kollar, det är sällan man tar av sig skorna. Fingeravtryck är svårare då de i 99 procent av fallen har handskar på sig, säger Ronny.

Efter en stunds sökande med ficklampan på sovrumsgolvet konstaterar han tre skospår.

– Då tar vi upp spåren med en kladdig massa som man lägger på och sen skickar vi spåren på forensisk analys, där har vi en som bara håller på med fotspår och jämför mellan olika inbrott.

På samma vis gör man en avgjutning av hålet som inbrottstjuvarna som ha slagit in sig med. Med mikroskåp kan man sedan analysera ingångshålet och då matcha det mot andra inbrott.

Mentalt förberedd på inbrott

Samtidigt som Kim och Ronny arbetar pratar vi men en av de två boende i huset. Han menar att det bara var en tidsfråga innan de fick ovälkommet besök. Han berättar att han läst om ökade inbrott i Täby och att även en kollega nyligen drabbades.

– Vi har bott här i 15 år och det har aldrig hänt något. Mentalt var jag förberedd på att något sånt här skulle hända, så är det tyvärr.

– Man får fundera på larm och sådant, sen vet jag inte om det hade gjort något skillnad om de smashar en ruta och sen är här några få minuter, men lite nytta gör det väl.

Hans fru berättar att det var olustigt och att hon knappt sov något överhuvudtaget natten efter inbrottet.

– Det kändes så konstigt i morse. Jag kollade överallt och kontrollerade alla dörrar, säger hon.

Efter att Kim Lundqvist kikat på fönsterrutan utomhus kommer han in och förklarar för målsägande vad som gäller och vad de gör. De frågar vad som blivit stulet, om man kontaktat försäkringsbolaget och omständigheterna kring hur man upptäckte inbrottet.

Hunden hittade spår

Samtidigt håller Hans Johansson på, tillsammans med spårhunden Gandor, att söka av området kring och runt huset. Och ett spår har man i alla fall hittat. Ett spår som ska topsas och analyseras.

– Han markerade intill husväggen på baksidan och då kan det vara spott, saliv eller något föremål, säger Hans och fortsätter:

– Spårhundarna är tränade på att markera sådant som en människa tagit i, allt från en grej till ett smycke.

Framförallt var det smycken som fattas och det som väntar för de drabbade är nu att anmäla vad som blivit stulet till försäkringsbolaget. Och också att hitta eventuella foton för att polisen lätt ska kunna identifiera stöldgodset.

– Det låg en splitterny mobiltelefon som låg orörd i förpackningen, så de verkar ha varit väldigt selektiva, den drabbade mannen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Täbys polischef om skottlossningen

Nyheter "Inget hot mot samhället" Det var i lördags morse som en man i skottsäker väst och hjälm sköts av polisen utanför polishuset vid Täby centrum.måndag 28/5 8:18

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Vi är stockholm