Kungsholmens Västra förskola har även de problem med hemlösa och narkomaner på gården. Foto: Johann Bernövall

Efter knarkstöket – skolgården kan stängas

Skolborgarråd Olle Burell (S) har fått hård kritik från föräldrar på Sverigefinska skolan efter år av avföring och kanyler på skolgården. Nu öppnar han för att att stänga igen den – men inte än.

  • Publicerad 12:13, 31 okt 2017

Vårt Kungsholmen har tidigare rapporterat om läget på Sverigefinska skolans skolgård där bostadslösa och narkomaner uppehållit sig efter skolans stängning. I förra veckan kulminerade situationen med ett krismöte hos Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab.

Den kommunala hyresvärden Sisab, som Olle Burell är ordförande för, sätter nu in "stationär bevakning" av skolgården med väktare, som en av flera åtgärder.

– Polisen klarar inte av den oacceptabla situationen som är idag själva så vi känner att vi måste göra något. Vi har huvudansvaret. Nu har vi även satt in lampor med rörelsedetektorer och en skyddsanordning med lås över sandlådor, säger Olle Burell.

Väktare tas in för att få bort hemlösa från skolgården

Föräldrarna på skolan tycker att läget redan är så illa att man bör stängsla in skolgården, vilket strider mot stadens princip om skolgårdar som en allmän plats. Men nu öppnar Olle Burell för den lösningen.

– Självklart är det ett möjligt alternativ. Skulle inte det vi gör nu hålla så måste vi titta på det, säger han.

Föräldrar vi talat med uttrycker att du är motarbetat dem och inte lyssnat.

– Det tycker jag är en orättvis kritik. Jag är upprörd över problemen som funnits och man ska vidta de åtgärder man kan. Det gäller både Sisab, polisen och det sociala.

Flera verksamheter drabbade

Inte långt ifrån Sverigefinska skolan finns flera andra skol- och förskoleverksamheter. En förälder på en av dessa, Kungsholmens Västra förskola, som också kallas Gula Villan, berättar för Vårt Kungsholmen om liknande problem hos dem.

– För ungefär tre veckor sedan upphittades en kanyl i ett barns vante. Ingen blev skadad tack och lov. Jag har bjudit in socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) och andra politiker till ett föräldramöte men har inte fått svar, säger föräldern som vill vara anonym.

Krismöte om knarkstöket på skolgårdarna

Föräldern upplever hela miljön kring förskolan som obehaglig.

– Det är drygt hundra barns, pedagogers och föräldrars vardag och arbetsmiljö som präglas av en ständig otrygghet. Det är andra incidenten med en kanyl och under våra två år på förskolan har även en person från S:t Görans psykakut irrat sig in i förskolans lokaler. Varje gång vi får ett mail från förskolan drar vi efter andan.

Enligt Olle Burell är det inte aktuellt med åtgärder vid andra skol- och förskolegårdar ännu, på grund av att Svenskfinska skolan varit hårdast drabbad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43