St Eriksplan. Micke Bofält som har Atlas CD börs flyttar från S:t Eriksgatan. Men inte så långt... Foto: Sacharias Källdén

Efter kraftig hyreshöjning – nu förlorar "vinylgatan" en butik

Efter 15 år på S:t Eriksgatan, mitt i skivdistriktet, måste Atlas records flytta efter att bostadsrättsföreningen som äger lokalen har höjt hyran. Men om allt går som ägaren vill går flyttlasset inte så långt.

  • Publicerad 09:00, 11 jun 2017

Fem månader utan lön. Så beskriver Atlas records ägare Micke Bofält den senaste tiden. Nu ligger lokalen på S:t Eriksgatan 78 ute till försäljning. Förra året fick han beskedet om en hyreshöjning på 100 000 kronor om året.

– Det innebär att jag inte har råd att vara kvar här, säger Micke Bofält som har haft Atlas records i snart 30 år.

I femton år har han varit på den här adressen. Atlas records första adress var Atlasmuren, sedan dess har affären haft två olika adresser på Torsgatan.

– Det är de här kvarteren som gäller. S:t Eriksgatan har i alla fall varit Europas skivbutikstätaste gata, nu vet jag inte riktigt.

Bostadsrättsföreningen som äger lokalen berättar att kontraktet med Atlas CD börs var från 2001 och att man nu valt att marknadsanpassa hyran.

– När jag kom in som kassör i styrelsen så såg jag att hyran per kvadratmeter var nästan hälften av snitthyran för våra övriga fyra lokaler. Atlas CD börs har varit en problemfri hyresgäst och många i vår förening och styrelse är kunder i hans butik. Det är tråkigt att butiken måste lämna oss men vi måste alltid sätta våra medlemmars intresse i första hand. Då är marknadsanpassade hyror en självklarhet, säger Petter Åman, som sitter i föreningens styrelse.

Vinylen ger vinst i Vasastan

Micke Bofält flyttar, men han tänker inte stänga sin butik. Bara ett stenkast från den nuvarande adressen har han en lokal på gång.

– Den ligger på S:t Eriksplan så det blir en liten avstickare men jag hoppas att folk ska kunna hitta dit. Jag är inte mogen att stänga igen butiken, jag tycker fortfarande att det är kul. Om det inte löser sig med nya lokalen så har jag ytterligare en reservplan. Efter snart 30 år är det svårt att sadla om till något nytt, säger Micke Bofält.

I femton år har Atlas CD börs funnits på S:t Eriksgatan 78. Foto: Sacharias Källdén

Han berättar att de närmaste stammisarna tycker att det är "skittråkigt" att han måste flytta.

– Det är ju en väldigt schyst lokal. Men samtidigt är de glada att jag fortsätter.

– Ofta är det ju mäklarbyråer och it-kontor som flyttar in i lokaler som den här. Det blir tråkigt och mindre liv på gatan, säger Micke Bofält.

”Vi riskerar att få en aptråkig stad”

Christer Björsson som har Record Hunter ett par meter bort tycker att det är trist att lunchkamraten Micke Bofält måste flytta.

– Jag tror på den här gatan och vill inte tappa en enda butik eftersom vi drar folk till varandra, men Atlas lever ju vidare och vi kommer fortsätta luncha, säger Christer Björsson.

St Eriksplan, Atlas CD börs, Micke Bofält, Stänger, höjd hyra, Sankt Eriksgatan 78, Vasastan Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Succé för gratisfestivalen på Lilla Essingen

Nyheter SE FILMEN: Lockade många besökare – och potentiella bostadsköpare En succé. Så sammanfattar Oscar Properties helgens festival som lockade flera tusen till Lilla Essingen – och även drog in intresseanmälningar till det kommande byggprojektet.tisdag 19/6 15:13

Klart: De tar över Södra Teatern

Nyheter Anrik kulturinstitution får ny ägare I början av året lades Södra Teatern ut till försäljning. Nu är det klart vem som tar över rodret.tisdag 19/6 14:27