Kortas. Kabelverkets högsta hus skulle bli 22 våningar och 95,5 meter högt men nu stöter idén på patrull från både Luftfartsverket och stadsdelen och huset kommer behöva sänkas. Foto: AIX arkitekter

Efter kritiken: Älvsjös nya höghus måste kortas

Lägre hus och mer historia. Nu ska Älvsjös nya område Kabelverket finslipas.

  • Publicerad 06:19, 5 okt 2016

Älvsjös nya område Kabelverket ska rymma sammanlagt nästan 2000 nya bostäder och just nu pågår arbetet med sista etappen som ska vara godkänd i början på nästa år. Den nya planen har varit ute på samråd och staden har fått in en rad synpunkter.

– Vi ska bland annat studera höjden på husen och titta på hur vi kan stärka det kulturhistoriska anslaget, säger Ann-Sofi Rundquist, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Älvsjös nya kvarter bygger på en kombination av olika hushöjder. Områdets högsta hus skulle bli 22 våningar högt men de planerna har stött på patrull, från både stadsdelsnämnden och Luftfartsverket, och nu måste höghuset bantas.

­ Stadsdelsnämnden är orolig för att det ska bli för blåsigt och Luftfartsverket säger att ingen byggnad får vara högre än 92 meter så vi måste sänka huset så att det klarar den nivån. Idag är det högsta huset 95,5 meter, säger Ann-Sofi Rundquist.

Exakt hur mycket huset kommer att sänkas återstår att se.

Kabelverket är ett gammalt industriområde där LM Ericson tidigare hade en fabrik för tillverkning av kablar. Nu ska alla byggnader utom två rivas men stadsbyggnadskontoret vill titta på hur områdets historia kan bevaras.

– Vi ska uppmuntra byggherren att ta in områdets historia i det konstnärliga arbetet. Många byggherrar avsätter en viss procent av byggkostnaden till konstnärliga utsmyckningar och där skulle man kunna använda pengarna till att göra det industriella arvet tydligare, säger Ann-Sofi Rundquist.
 

 
 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.