Flera av värdarna inom Fryshusets verksamhet Lugna gatan har begått brott under tiden de varit anställda, enligt en rapport från trafikförvaltningen Foto: Awezan Azad/Claudio Britos

Efter kritiken: Avtalet med "Lugna gatan" kan sägas upp

Efter en intern rapport som riktat stark kritik mot Lugna gatan, Fryshusets ungdomsvärdar i kollektivtrafiken, hotar nu ledande politiker i regionfullmäktige att säga upp avtalet.

  • Publicerad 16:10, 7 maj 2019

Ungdomsvärdarna från Fryshusets verksamhet Lugna gatan är anställda för att skapa trygghet i kollektivtrafiken. Men enligt en intern rapport från trafikförvaltningen i region Stockholm har flera av dem själva blivit dömda för olika slags brottslighet medan de varit anställda.

Ny rapport: Fryshusets trygghetsvärdar själva kriminella

Under dagens möte i regionfullmäktige riktades skarp kritik mot Fryshuset. Om ingenting görs åt problemen kan samarbetet vara hotat.

– Förra veckan presenterade trafikförvaltningen en åtgärdslista med tolv skarpa punkter. Jag förutsätter att Lugna gatan inser att förtroendet för deras verksamhet är allvarligt skadat och att de nu agerar. Om de inte åtgärdar problemen utesluter inte jag att det här blir sista året med Lugna gatan, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd till StockholmDirekt.

Avtalet kan alltså komma att sägas upp. Och redan nu har trafikförvaltningen ryckt undan 25 procent av pengarna som vanligtvis betalas ut till Fryshuset för Lugna gatan. Dessa pengar ska enligt Tamsons i stället läggas på ordningsvakter och väktare.

Flera gripna

Enligt avtalet mellan Fryshuset och region Stockholm ska de som jobbar som värdar inte själva ha begått brott inom en treårsperiod. Men när trafikförvaltningen granskningen av de anställda visade det sig att 22 av 79 värdar inte uppfyllde kraven. Vissa har till och med blivit gripna för brottslighet under de tiden de varit anställda. Fryshuset kritiseras också för att ha brustit i rutinerna kring drogkontroller.

Men i SVT:s rapportering har Fryshuset kritiserat rapporten och hävdat att det endast är fem personer som inte uppfyller kraven. Enligt Fryshuset har de i dagsläget ingen anställd som är dömd eller straffad de senaste tre åren.

Om avtalet med Fryshuset sägs upp, vad ska då ersätta Lugna gatan?

– Det har vår förvaltning nu i uppdrag att titta på. Vi vill inte fuska med vårt trygghetsarbete, säger Kristoffer Tamsons (M).

Tror du på konceptet ungdomsvärdar?

– Vi har en mängd olika trygghetsinsatser, trygghetsvärdar, väktare, ordningsvakter, kundvärdar och ungdomsvärdar. Det viktigaste är inte vad de kallas för, utan att de fyller sin funktion. Att de levererar i mätbar trygghet.