Efter kritiken: Lyckad start för "skolan utan klassrum"

En skola utan klassrum, årskurser eller schemalagda raster - kan det verkligen fungera? Så reagerade flera läsare när Södra Sidan berättade om den nya Glömstaskolan i våras. Nu är skolan invigd och hittills verkar föräldrar och elever bara nöjda.

  • Publicerad 10:32, 5 sep 2016

Hundratals händer i luften. Bandet är klippt och Panetoz står på scen. Det är fredag och invigning för den nya skolan i Glömsta.

I publikhavet står Milo Johansson. Han har gått två veckor i förskoleklass.

– Det är bra, man får lära sig nytt. Jag var lite nervös först, men sen började jag skolan och fick nya vänner och vi lekte en lek med höger och vänster, säger han.

Hans pappa, Rickard Johansson, berättar stolt att sonen kom hem och kunde höger och vänster första dagen.

– Lärarna här är jätteduktiga. Och man får se vad barnen gör på Instagram. Jag trodde att det skulle vara stökigare, men det var det inte, säger han.

De bor i Visättra, men har valt skolan för dess pedagogik.

– Jag har själv adhd och har haft svårt att sitta still i klassrum. Här har barnen möjlighet att sitta på huvudet och lyssna. Det är bättre än att tvingas sitta still. Viktigast är att de lär sig något.

Men flera läsare har varit kritiska emot skolans planlösning och pedagogik. "Vilket flum!". "Det här är väl ändå satir?". "Och arma barn!" Det är några av kommentarerna som ramlade in när Södra Sidan senast skrev om Glömstaskolan.

Men på invigningsdagen har rektorn Peter Bragner fullt fokus framåt.

– Det där har vi lagt åt sidan. Huvudsaken är att skolan fungerar bra. Det finns så mycket positiv energi här just nu som är värd att hålla i, säger han och förtydligar återigen tanken med multifunktionella klassrum i skolan:

– Det handlar om att vi har rum som är anpassade efter olika typer av lärande. Vi har till exempel rum för enskilt arbete och andra för samarbete. Det handlar om att specificera olika utrymmen.

Glömstaskolan är en kommunal grundskola. Verksamhetens fyra hörnstenar är kommunikation, kollaboration, kreativitet och kritiskt tänkande. I ett första steg tar den emot elever från förskoleklass till årskurs 6 för att sedan bygga på med klasser upp till årskurs 9. Totalt rymmer skolan 720 elever.

I väntan på att den nya skolbyggnaden färdigställdes startade Glömstaskolan en förskoleklass i Kästaskolans lokaler förra höstterminen. En av eleverna som gått där är Marcus Hellström. Efter två veckor i de nya byggnaden känns det "lite dubbelt", berättar han.

– Lite dåligt, och mycket bra. Jag gillar mest sandlådan där man kan leka med bilar och bygga en racerbana.

Ella Nylén har också hon sett fram emot att få börja i förskoleklass.

– Jag längtade efter att ha många mattelektioner. Två plus två blir fyra. Jag tror att fyra plus fyra blir åtta. Vill du veta vad fem plus fem blir? Tio! Jag kan räkna jättelångt. Jag har lärt mig själv, berättar hon.

Peter Bragner visar upp ett av skolans verkstäder. Robotrummet. Där blandas slöjd, teknik, matematik och fysik.

– De här är inte så rädda för ny teknik, säger han och pekar ut över några sexåriga elever som sitter och inspekterar en av robotarna.

På väg mot en av skolans hemvister ropar en förälder efter rektorn.

– Man glömmer nästan att man är i en skola. Det är jättehäftigt här!, säger hon.

Om Glömstaskolan

Kommunal F-9-skola med plats för 720 elever.

Eleverna är uppdelade efter årskurser och inte i klasser.

Istället för klassrum där bänkar står i rader, består skolan av till exempel grupprum och föreläsningssalar.

Skolan är energieffektiv, miljöklassad och uppfyller kraven för passivhus.