Varmvattnet tillbaka. Nu får boende vid Rinkebysvängen tvätta som vanligt igen. Genrebild. Foto: Kiki Beije

Efter kritiken: Nu backar HSB om kalla tvättmaskiner i Rinkeby

Det har kallats den nya generationens tvätteknik, men mötts av skarp kritik av boende i Rinkeby som menat att tvätten inte blivit ren. Nu ska hyresgästerna återigen få tvätta med varmt vatten och tvättmedel.

  • Publicerad 11:06, 17 jan 2020

I fjol rapporterade vi om de nya miljövänliga tvättstugorna som skulle installeras för boende i HSB:s lägenheter vid Rinkebysvängen, och i Åke Sundvalls studentlägenheter i Tensta torn.

Så kallade avjoningsmaskiner kopplades till tvättmaskinerna, och skulle göra tvätten ren – utan användning av varmvatten, tvättmedel eller andra miljöfarliga produkter.

I september stod tvättstugorna klara, men det dröjde inte länge förrän klagomålen började trilla in från boende vid Rinkebysvängen.

– Det har varit fruktansvärt. Jag har varit tvungen att släpa tvätten till vänner i Sundbyberg, Kista och Blackeberg eftersom den trots ihärdiga försök inte blivit ren, berättar Nikoletta Dolfin, hyresgäst.

Tillsammans med många av sina grannar har hon drivit en kampanj för att få varmvatten till tvättmaskinerna.

– Först fick vi knappt något gehör, ansvariga sa åt oss att vi borde ta vårt miljöansvar och lära oss hur man hanterar tekniken på rätt sätt. Samtidigt står ensamstående mammor och försöker tvätta bort bajsfläckar från kläder utan resultat, det har inte varit värdigt, säger hon.

Här tvättas det i kallvatten – utan tvättmedel

"Vi måste testa nya tekniker"

Till slut backade HSB, och tidigare i veckan fick hyresgästerna besked om att de återigen kommer att få möjlighet att tvätta med varmt vatten och tvättmedel.

– Det har blivit tydligt att de inte varit nöjda och att det inte varit hållbart. Därför tar vi bort avjoningsmaskinen och slår på varmvattnet, säger Erik Juhlin, pressansvarig på HSB.

Han menar att företaget bara haft goda intentioner med installationen.

– Vi strävar alltid mot att sänka energiförbrukningen och bli mer miljövänliga. Det här är en helt ny tvätteknik för oss och vi trodde verkligen att det skulle bli bra. Vi har lärt oss av processen och kommer tänka annorlunda i framtiden.

Tensta torn nöjda
I Tensta torn verkar upplevelsen av maskinerna dock ha varit en annan. Där har inga klagomål inkommit, enligt fastighetsförvaltaren Martina Ljunggren.

– Det har fungerat hur bra som helst. Jag tvättar själv här och det blir väldigt rent, och vi har inte haft några klagomål. Dock finns det en liten, vanlig tvättstuga här också där man kan tvätta om man har extra jobbiga fläckar, säger hon.

Så funkar avjoningsmaskiner

En avjoningsmaskin avjoniserar vatten, vilket innebär att det blir negativt laddat, och gör det hyperrent. Vattnet leds sedan in i tvättmaskinerna, vilket ska göra tvätten ren utan tvättmedel.

Swatab, som ligger bakom tekniken, är ett svenskt familjeföretag. Swatab:s teknik kallas för Diro och fick 2017 utmärkelsen ”Climate solver” av Världsnaturfonden WWF.

Stockholm Direkt