LAGLIG. De två väggarna i Nydalsparken i Tensta blir länets största kommunalt drivna väggar för graffitikonst. Foto: Mostphotos

Efter lång väntan – nu invigs graffitiväggen i Tensta

På fredag invigs den omdiskuterade graffitiväggen i Tensta. Två öppna väggar som blir länets största kommunalt drivna vägg för graffitikonst. – Ja, nu äntligen blir det av, säger Hugo Röjgård, ordförande för Graffitifrämjandet.

  • Publicerad 13:00, 23 okt 2017

De två väggarna kommer att placeras i Nydalsparken, precis bredvid en fotbollsplan, en basketplan och en parkourpark.

– Det har varit en lång väntan, säger Hugo Röjgård, men nu känns det väldigt bra. Det behövs fler väggar.

– Jag ser fram emot att det ska bli en plats där både unga och gamla, tjejer och killar, möts för att tillsammans skapa konst i stort format, säger ordföranden i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, Sus Andersson (MP).

2015 beslutade majoriteten i stadsdelsnämnden att Spånga-Tensta skulle få en 100 meter lång laglig graffitivägg nedanför Nydalsparken i Tensta. Sedan dess har turerna kring väggen varit många. I stället för den av politikerna klubbade väggen, skickade förvaltningen in en reviderad bygglovsansökan för en vägg kapad i fem delar. Men protesterna fortsatte. Nu blir det till slut två väggar med sammanlagt 160 kvadratmeter att måla på.

– Jag har inte fått någon inbjudan, säger Markku Sirviö, ordförande för moderaterna i Tensta och en av dem som överklagade bygglovet.

Han menar att pengarna kunde ha använts bättre.

– Det har satsats mycket pengar på något som de inte vet om någon från Tensta kommer att använda.

Invigningen sker på fredag den 27 oktober kl. 14.00. Då kommer Graffitifrämjandet och Studiefrämjandet finnas på plats tillsammans med inbjudna graffitimålare och musiker. Det finns även möjlighet för dem som är intresserade att prova på att uppföra sitt eget konstverk.

Stockholm Direkt