Efter lokalkrisen – hit flyttar läxhjälpen i Tensta

I våras stod läxhjälpen i Tensta plötsligt utan lokaler när de inte längre fick vara kvar i nedlagda Kämpingeskolan. Nu finns en lösning.

  • Publicerad 15:28, 3 sep 2019

Läxhjälpen i Tensta hjälper barn och unga med skolarbetet på vardagskvällar. Verksamheten bedrivs av den ideella föreningen Internationella bekantskaper sedan 2011.

– Vi har 280 barn inskrivna och ett hundratal i kö. Det är runt 50 volontärer som håller i läxhjälpen varje vecka, säger Inga-britt Erlandsson, Spångabo och ansvarig för verksamheten.

En del av läxhjälpen har hållit till i parkleken Spånga by men den största delen av verksamheten har hållits i nerlagda Kämpingeskolans lokaler.

Men i våras fick Internationella bekantskaper beskedet att Kämpingskolan skulle stängas ner.

Läxhjälpen i Tensta står utan lokaler

– Även gamla Tensta gymnasium, där vi fått vara i perioder, är stängt så det gick inte att flytta dit, säger Inga-britt Erlandsson.

Nej från lokala skolor

Ingen av grundskolorna i området har heller möjlighet att hålla öppet på kvällarna, vilket hon tycker är synd.

– Jag har all respekt för rektorerna, de har annat att göra. Men staden borde ha en organisation för skolorna på kvällstid som tar vid när föreningar behöver någonstans att vara. Det borde vara lite lättare för oss som gör sådant här, säger Inga-britt Erlandsson.

Efter att ha jagat efter alternativ och pusslat med flera olika lokaler hela sommaren finns nu en lösning.

I Spånga by blir det nu läxhjälp fyra dagar i veckan i stället för tre. Sedan delar läxhjälpen upp sig i grupper om 15-20 barn på olika platser: Erikslunds parklek, Tensta träff, Tech Tensta och i en av hyresgästföreningens lokaler.

– Det blir lite rörigt nu när vi startar men vi kan i alla fall fortsätta. Hittar vi något bättre alternativ där vi kan vara mer samlade, så byter vi då, säger Inga-britt Erlandsson.

Nybygge stoppades – nu står Kämpingeskolan i Tensta tom

Så funkar läxhjälpen i Tensta

Riktar sig till barn som bor i Tensta.

Det är gratis att delta men man måste bli inskriven. Alla deltagare hör till en grupp som träffas på bestämda tider. Detta för att volontärer och barn ska lära känna varandra.

Just nu står runt 100 barn i kö för att vara med. För att anmäla sig, se www.bekantskaper.se.

Västerorts vampyr gör entré på teaterscenen – efter solnedgången

Nyheter "Blir några liter blod per föreställning" Om en vecka är det dags för premiären av vampyrpjäsen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Många har velat hugga (!) en biljett för att se den blodiga föreställningen. Vi...fredag 13/9 16:45

Ny damjuniorserie ska gynna hockeytjejerna

Nyheter Västerortsföreningar bildar lag tillsammans För att glappet mellan att spela ishockey som ungdom och senior inte ska bli för stort, rullas en ny damjuniorserie ut i Stockholmsregionen. Nu har flera ishockeyklubbar i Västerort gått ihop och...fredag 13/9 16:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt