ALLA VÄLKOMNA. I år får föräldrar och vårdnadshavare närvara i kyrkan under luciafirandet. "Förra året blev det knasigt", säger kyrkoherden. Foto: Mostphotos

Efter luciailskan – föräldrar släpps in i kyrkan

Förra året blev föräldrar utslängda från Engelbrektskyrkan under luciafirandet. I år har man hittat en ny lösning för att slippa fjolårets irritation.

  • Publicerad 20:00, 3 dec 2018

Engelbrektsskolans luciafirande brukar vara en pampig och stämningsfull tillställning i Engelbrektskyrkan på Östermalm.

Men förra året var det något annat än lucia och skönsång som hamnade i blickfånget.

Skolan hade infört ett förbud mot vårdnadshavare att närvara under firandet. Detta då skolans elever på egen hand fyllde upp stora delar av kyrkan och fler människor hade inneburit att brandmyndighetens direktiv för hur många personer som får vistas i kyrkan hade överskridits.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett antal föräldrar trotsade dock förbudet och försökte smyga sig in i kyrkan. När föräldrarna upptäcktes slängdes de ut, och fick skamset lämna luciafirandet.

– De sa ”Ni ska ut härifrån, NU!” Vi var sex, sju föräldrar som portades och blev utslängda ur kyrkan. Detta på självaste lucia! Men vi såg att det gömde sig fler föräldrar som hukade på andra rader, sade en förälder till StockholmDirekt som blev utvisad.

Föräldrar utslängda från kyrka på lucia

I år vill varken skolan eller kyrkan att något liknande ska inträffa.

– Det blev lite knasigt förra året, så skolan har beslutat om två luciatåg i år, säger Annelie Lowén, kyrkoherde i Engelbrekts församling.

Engelbrektsskolan har bokat kyrkan mellan klockan 8 och 11 på torsdag 13 december. Det första luciafirandet sparkar igång efter klockan 08.30.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Tomas Hultquist, rektor på Engelbrektsskolan, är det nu fritt fram för vårdnadshavare att komma se sina barn i luciafirandet.

– I år är arrangemanget ändrat och vi kör två luciafiranden efter varandra. Vårdnadshavare får plats, säger han.

Har du fått några reaktioner på den här ändringen?

– Nej, jag har inte hört något.

Kyrkan tar 916 sittande personer. Vaktmästare kommer att vara på plats och se till att den siffran inte överstigs, samt att inga besökare står in gångarna.