På måndagsmorgonen började arbetet med att måla upp övergångsställen på Majorsvägen. Foto: Jenni Pettersson

Efter manifestationen: Nu har barnen fått sitt övergångsställe

Efter fredagens manifestation mot den farliga skolvägen för barnen i Barkarbystaden – nu sätts det upp övergångsställen på Majorsvägen.

  • Publicerad 16:15, 28 aug 2017

Nej, det ska inte behöva gå så här långt. Det har varit bristande rutiner. Vi har ögonen på det här och ser över rutinerna för att få det att fungera bättre.

Ett 40-tal Barkarbystaden bor samlades i fredags för att manifestera för övergångsställen vid Majorsvägen.

Många av dem barn och föräldrar till barn på Herrestaskolan som tar den vägen till skolan på morgonen.

För fram tills nu har det saknats övergångsställen över den hårt trafikerade vägen. Sedan juni i fjol har kommunen utlovat övergångsställen men till skolstarten i år hade ännu inget hänt.

– Kommunen har skött det här enormt dåligt, säger Lina Bälter, en av föräldrarna som var med på manifestationen.

Vill se farthinder

Och i samband med det blev det fart. Förra veckan sattes skyltar om övergångsställen upp på platsen och på måndagsmorgonen började arbetet med att måla upp ett provisoriskt övergångsställe.

Lina och gruppen Trafiken Barkarbystaden, som ordnade manifestationen, är nöjda med att övergångsställena är på gång. Men mer behövs göras, menar de. Gruppen vill bland annat se farthinder på Majorsvägen, som trots att det är en 30-väg har problem med fortkörare.

– Problemet är att de har gjort det till en genomfartsled. Det är anmärkningsvärt att man sedan inte tar i beaktande hur man ska lösa säkerheten för de som bor där, säger hon. ​

Beskedet de fick av tekniska nämndens ordförande Amanda Palmstierna (MP) är att de provisoriska övergångsställena ska börja ersättas med permanenta om 3-4 veckor.

Bristande rutiner

Det blir ett upphöjt övergångsställe från Ålsta torg över Majorsvägen, som även ska fungera som ett farthinder. Över Karslundsvägen blir det också två målade övergångsställen.

Amanda Palmstierna lovar också att se över om det behövs andra åtgärder för att höja trafiksäkerheten både i Barkarbystaden och på andra platser. 

– Vi ser ett behov av att snabba på det arbetet. Vi dubblerade pengen för trafiksäkerhet och trygga skolvägar i senaste budgeten och har lagt ett uppdrag om att ta fram en gångplan för hela kommunen, säger hon.

Ska det krävas manifestationer för att det ska bli av?

– Nej, det ska inte behöva gå så här långt. Det har varit bristande rutiner. Vi har ögonen på det här och ser över rutinerna för att få det att fungera bättre.

INSÄNDARE: "Våra barn riskerar sina liv på väg till skolan"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya p-platserna i Viksjö försenas kraftigt

Nyheter "En katastrof för oss handlare" Sedan årsskiftet har det varit knepigt att få parkeringsplats i Viksjö centrum. Målet var att p-platserna närmast butikerna skulle öppnas upp innan midsommar. Men det kommer att dröja betydligt...måndag 18/6 11:42