INDRA. Therese "Tess" Ekengren, Emilia Eriksson och Lina Magnusson på föreningen Indra hoppas att panelsamtalet ska leda till ett större fokus på att motverka sexuellt våld. Foto: Pauline Cederblad

Efter #metoo: "Vi kämpar i motvind hela tiden"

Drygt ett år har gått sedan #metoo-rörelsen tog fart. Men vad har hänt sedan dess? Alldeles för lite, tycker volontärerna och de anställda på queer-, trans- och tjejjouren Indra. Nu anordnar de ett panelsamtal för att lyfta frågan i Sollentuna.

  • Publicerad 12:00, 16 nov 2018

Man har förfasats men inte agerat.

För ett år sedan kokade internet. #Metoo-rörelsen var på allas läppar och historier som aldrig tidigare hade berättats kom upp till ytan när kvinnor höjde rösten i ett gemensamt upprop.

Medan vissa var chockade var andra redan väl medvetna om hur det ser ut – och i vilken utsträckning framför allt unga kvinnor utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

– Många trodde att vi plötsligt fick ett högre tryck på oss från stödsökande i och med #metoo. Någon sa att "vad tufft ni måste ha det nu med massa jobbiga samtal". Men för oss var det ju ingenting nytt. Vi möter unga kvinnor och transpersoner dagligen som blivit utsatta för sexuellt våld, säger Tess Ekengren, som är anställd på Indra.

Samtidigt hoppades många att uppmärksamheten kring frågan skulle leda till faktiska förändringar.

– Men när väl samtalet hade pågått i några månader kändes det som att den generella inställningen var att "nu har vi pratat klart om det här". Att allt bara skulle fortsätta som vanligt. Det har inte tagits fram en enda strategi för att ta tag i de här problemen, framför allt inte bland ungdomar. Man har förfasats men inte agerat, menar Emilia Eriksson, stödsamordnare på Indra.

Samma år som #metoo startades så minskades kommunens bidrag till sociala föreningar. Brottsofferjouren är en av de föreningar som drabbats hårt, vilket Vi i Sollentuna tidigare berättat om. Men även Indra påverkades. Deras bidrag sänktes med 100 000 kronor.

– Vår verksamhet behöver vara långsiktig men vi kämpar i motvind hela tiden, menar Tess Ekengren.

Även om många av de här frågorna hanteras på nationell nivå så finns det mycket att göra lokalt. För att lyfta frågan bjuder Indra den 4 december in till ett panelsamtal kring hur kommunen ska arbeta mot sexuella trakasserier i skolan. Till det bjuder de in tjänstemän som möter unga, politiker och andra som har möjlighet att påverka.

– Vi hoppas på att under kvällen väcka tankar, och framförallt på att hålla "frågan" om sexuellt våld vid liv. Vi hoppas att våldsprevention inte är just en fråga i Sollentuna kommun, utan ett integrerat och metodiserat arbete där inte bara eldsjälar tjatar sig hesa, säger Tess Ekengren.

MER Panelsamtalet

Panelsamtalet arrangeras den 4 december klockan 18:30 på Satelliten

Panelsamtalet riktar sig till personer som möter unga i sitt arbete, som brinner för ungas rättigheter, är politiker eller som på annat sätt har makt att påverka. Alla är välkomna att anmäla sig.

Anmälan sker via kontakt@indrajour.se

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hur hittar man en kompis?

Nyheter Anton och Ebrahim träffades genom kompismatchning Hitta gemensamma intressen och ta tid till att hitta på saker. Det berättar Anton från Järfälla och Ebrahim från Rotebro, som hittade varandra genom Kompis Sverige, är en bra start på en vänskap.söndag 19/5 10:00

Kommunen ändrar sina rutiner efter missförhållanden på Northside

Nyheter Utredning visar på utbredd tystnadskultur En extern utredning visar på en tystnadskultur på Northside, bestraffningar med våld och sexuella trakasserier. Sollentuna kommun meddelar nu att rutiner kommer förändras för fritidsgårdsverksamheten.lördag 18/5 11:00

Sara och Dora har sålt majblommor för 42 000 kronor

Nyheter Sollentunatjejerna berättar om säljknepet 31 320 och 11 250 kronor. Så mycket pengar har sjätteklassarna Sara och Dora från Sollentuna International School samlat in genom att sälja majblommor.fredag 17/5 14:51
Stockholm Direkt