Kontor. Nu vill staden göra om ett stort kontorskomplex i Midsommarkransen till skola för att lösa Söderorts skolkris. Foto: Balder

Efter nederlaget vid Trekanten – staden gör om kontorshus till skola

Sedan staden definitivt fått nej på en skola vid Trekanten är behovet av skolplatser i Söderort akut. Krisplanen: Göra om ett kontorskomplex i Midsommarkransen till skola.

  • Publicerad 11:34, 21 nov 2016

Blommensbergsskolan från 1921 är i akut behov av renovering, samtidigt saknar staden plats för den ökning med 500 högstadieelever som man väntar mellan 2015 och 2024 när stadsdelen växer.

Akut skolbrist

Och det är bråttom, den skriande bristen på skolplatser kommer att uppstå redan de närmaste två åren.

I början på oktober blev det klart att Högsta domstolen inte kommer att pröva stadens överklagande av mark- och miljööverdomstolens beslut att säga nej till en skola vid sjön Trekanten.

Staden har kämpat för att få upphäva strandskyddet och få bygga en skola. Men Högsta domstolens beslut innebär att den planerade skolan nu definitivt är stoppad.

– I och med det gör vi bedömningen att vi behöver den här lokalen för att kortsiktigt lösa behovet, säger Åsa Härkegård, enhetschef på lokalenheten på utbildningsförvaltningen.

Kontorskomplexet som föreslås byggas om till skola ligger på Tellusborgsvägen i Midsommarkransen och väntas kunna rymma runt 750 elever. Idag håller Lunaskolan till i lokalerna, tillsammans med kontor och butiker.

Ska byggas om för 65 miljoner

Tanken är att staden ska hyra lokalerna under tio år och hela projektet väntas kosta 65 miljoner kronor. Bland annat behöver man ändra planlösningen och bygga ett kök, en matsal och en idrottshall.

Blommensbergsskolan ska flytta in i de nya lokalerna hösten 2018 och stanna i ett par års tid under tiden som skolan renoveras.

Omfattande renoveringar

– Rörstammarna håller nästan på att vittra sönder och är inte i något vidare skick så hela huset måste stambytas. Sen är ventilationskanalerna för små så luften når inte ut, det ska de försöka lösa nu. Det är fantastiskt att de lägger ner det här arbetet och rustar upp det här huset. Det är en fantastiskt vacker skolbyggnad, säger Jenny Stanser, rektor på Blommensbergsskolan.

Blommensbergsskolan har 550 elever och det är i första hand högstadiet som ska vara i de tillfälliga lokalerna, men det kan bli aktuellt med flytt även för de yngre barnen.

Efter att Blommensbergsskolan är färdigbyggd finns det planer på att de tillfälliga lokalerna kan användas för att evakuera Gröndalsskolan som ska byggas om för att kunna ta emot fler elever.

Det kan också bli aktuellt att använda en del av lokalerna för förskoleverksamhet.

Om allt går enligt plan kan förslaget få grönt ljus redan i början på nästa år.