Foto: Mosthotos

Efter ny dom – Danderyd vill förbjuda tiggeri

En ny dom gör att skånska Vellinge tillåts att införa förbud mot tiggeri. Nu vill Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, se över ett förbud i Danderyd.

  • Publicerad 15:00, 17 dec 2018

Högsta förvaltningsdomstolen har godkänt ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun. Nu kan Danderyd följa efter. Lokaltidningen Danderyds Nyheter ringde upp Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, för att höra varför och hur.

Varför behöver man förbjuda tiggeri i Danderyd?

– Jag tycker att det vore önskvärt att reglera tiggeriet i någon form. Vi tog ett initiativ för något år sedan och skrev till justitieministern att vi ville ha en lagändring som gör det möjligt att förbjuda tiggeri på vissa platser, säger Olle Reichenberg.

Var skulle det förbjudas i Danderyd?

– Det har kommit signaler om att invånare uppfattar sig som otrygga vid vissa affärer och vissa återvinningsstationer. Men allt är inte kommunal mark, en del affärer har till exempel privata markägare. Vi måste titta på frågan, hur den lokala bestämmelsen ska lyda.

Hur skulle det gå till, vad ska man göra åt tiggarna?

– Jag har inte läst den här domen, och det måste vi göra. Sedan måste vi diskutera frågan internt i partiet och i koalitionen. Tiggeri är inte en bra lösning för dem som tigger. Det är ovärdigt, menar jag, att ha tiggeri som stadig inkomst. En del är lite påflugna och det finns människor som uppfattar att det skapar otrygghet.

Är inte det här ett sätt att ta ifrån fattiga människor en möjlighet att få pengar?

– Nej, jag tycker inte det. Och det är fler än jag som känner igen vissa av de tiggare som finns, man har detta som ett sätt att försörja sig. Det finns undersökningar som visar att tiggeri för med sig annan problematik, det finns koppleri och prostitution kopplat till fenomenet. Det är inte på något sätt önskvärt. Vi får pressa på regeringarna i de länder de kommer ifrån och kanske kan vi hjälpa genom svenskt bistånd.

Trodde du att domen skulle få det här utfallet?

– Nej jag är förvånad att det gick igenom. De jurister som kommunicerat kring frågan har flaggat att det inte är förenligt med ordningslagen. Jag tycker att det är överraskande men goda nyheter. Många av våra invånare tycker att det är önskvärt att reglera tiggeriet på ett eller annart sätt.

LÄS OCKSÅ: Danderyd vill förbjuda tiggeri – på utvalda platser

LÄS OCKSÅ: Salid till Danderydsborna : "Varför skulle någon vara rädd för mig?"

LÄS OCKSÅ: M i Danderyd: Ta krafttag mot tiggeri

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36