Varning. Här är det nya varningssystemet på plats. Systemet ska göra det svårare att köra in i bron i framtiden. Foto: Danderyds kommun

Efter olyckan: nu är Fribergabron säkrare

Efter att en buss kört in i Fribergabron i våras har kommunen gjort fler säkerhetsåtgärder för att förhindra olyckor.

  • Publicerad 13:26, 29 jun 2020

Efter olyckan skulle kommunen genomföra säkerhetsåtgärderna vid Fribergabron. De är nu klara och bilister kan köra på sträckan.

Det var den första mars i år som en dubbeldäcksbuss körde in i bron mellan Mörby centrum och Fribergaskolan. Större delen av bussens övervåning förstördes i olyckan men ingen av de två personer som befann sig i bussen skadades.

– Dels så ska inte så höga bussar köra där och det har sedan tidigare funnits blinkande varningssystem och skyltar för att markera detta. Men sedan vill vi även försäkra oss om säkerheten för de som är uppe på bron samt bilister och se till så ingen kommer till skada framöver, säger Lena Rasmusson anläggningschef på Tekniska kontoret i Danderyds kommun.

Nytt varningssystem

Den varningsskylt som förstördes i olyckan har ersatts med en ny. Man har även installerat ett nytt höjdvarningssystem vid bron.

– Det första hindret slår man i lite lätt och föraren blir observant på att något händer. När det gäller det andra hindret så blir det mer eller mindre ett stopp, säger hon.

Kommunen har monterat ett mjukt hinder på cirka 40 meters avstånd från bron och ett hårt hinder, i form av en balk 20 meter från bron. Varningarna kommer att placeras på båda sidorna av bron.

Bron repareras

Arbetet drog igång i juni och är nu klart. Kommunen ska nu även laga de ytliga skador som bron fick i samband med olyckan. Allt beräknas vara färdigt den 3 juli. Tillfälliga trafikljus reglerar trafiken på platsen.

– Vi ska reparera skadorna från bussolyckan då betongen skadades i den befintliga bron, de är ytligt och reparationen tar bara en vecka.

Höjdvarningssystemet betalar Danderyds kommun - men inte reparationen. Kommunen vet inte vad kostnaden kommer att bli då arbetat inte är klar.

Olycka. I mars körde en dubbeldäckarbuss in i bron. Vilket gjorde att kommunen sätter in höjdvarningar. Foto: Gita Carola Berggren