På måndag återupptas sprängningsarbetet vid Grimstagatan 120. Foto: Mikael Andersson

Efter olyckan: Nu börjar det sprängas i Grimsta igen

För en vecka sedan förstördes tre lägenheter i Grimsta när en sprängning vid ett bostadsbygge gick fel. På måndag återupptas sprängningarna med flera extra säkerhetsåtgärder.

  • Publicerad 15:22, 8 nov 2018

Det är Svenska Bostäder som bygger två flerfamiljshus med totalt 113 hyresrättslägenheter på Grimstagatan. I samband med en sprängning förra onsdagen gick något snett vilket förstörde tre lägenheter i det befintliga närliggande huset.

FILM: Sprängning gick fel i Vällingby – hus förstört

– Jag kan inte nog poängtera att vi är innerligt tacksamma för att ingen person blev skadad, säger Monica Staaf, projektledare på Svenska Bostäder.

Enligt henne är nu Arbetsmiljöverket klara med sin utredning som visar att det inte finns något att anmärka på gällande hur arbetet är utfört.

– Jag har inte fått den fullständiga rapporten än men man har inte laddat mer än vad som är tillåtet. Vibrationsmätarna som sitter på de befintliga husen har kommit upp i 5,3 millimeter per sekund, upp till 11 millimeter är tillåtet för att det ska räknas som försiktig sprängning, säger Monica Staaf.

Precis som man trodde redan i förra veckan ser anledningen ut att vara sprickor i berget, något man enligt Monica Staaf inte kunnat förutse.

Säkerhetsåtgärder

Nu återstår 10 procent av sprängningarna innan det är klart och på måndag återupptas arbetet. Sprängningarna kommer ske två gånger om dagen, klockan 10 och klockan 14. Man kommer då vidta extra säkerhetsåtgärder, bland annat genom att borra så att berget bara flyger mot Bergslagsvägen.

Biltrafiken och innergården vid huset stängs av under sprängningarna.

– De får också halvera sprängningarna så att hälften av berget sprängs i taget. Det gör att arbetet som egentligen skulle ha tagit en vecka kommer ta två veckor men det spelar ingen roll, det ska inte hända igen. Vi kommer också använda fler sprängmattor, säger Monica Staaf.

Boende i de tre förstörda lägenheterna kommer fortsatt få bo i evakueringslägenheter tills att deras hem är fixade. I en annan lägenhet har inglasningen på balkongen gått sönder, och den ersätts med byggstaket fram tills att det är utbytt. Några lägenheter har också fått stenskott på inglasningarna som även de ska bytas ut.

– Det finns ju flera filmer från sprängningen och det är ju för att folk har stått ute på balkongerna. Vi vill gärna uppmana till att inte göra det när vi spränger, man behöver inte utmana ödet och det finns ju en anledning till att vi tutar och varnar innan sprängningen, säger Monica Staaf.

Efter sprängningen: Oklart när boende kan flytta hem igen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klart: Så blir årets Järvavecka

Nyheter ✓Alla partiledare klara ✓Rekordmånga företag och myndigheter ✓Kortas ner till fem dagar Nu närmar sig årets politikervecka på Spånga IP! Det är tredje året som Järvaveckan anordnas och som partiledarna håller tal i Järva. I år är intresset från företag och myndigheter rekordhögt,...måndag 25/3 16:55

Trafikverket: Tunnelbygge för Förbifarten försenas

Nyheter ✓Hävt kontrakt med entreprenör försenar arbetet ✓Ny entreprenör väntas bli dyrare Den 11 mars bestämde sig Trafikverket för att häva kontraktet med en av entreprenörerna som bygger Förbifart Stockholms del genom Lovön. Nu väntas projektet försenas.måndag 25/3 10:42