Rektor Karin Ekstrand ska slå sig ned med personalen och prata om hur kommunikationen på skolan ska bli bättre. Foto: Anna Sandqvist

Efter oron på Sofiaskolan – rektorn lovar bättring

Ett kritiskt mejl från lärarna mot rektorn på Sofiaskolan cirkulerar just nu bland föräldrarna - och skapar stort missnöje. Nu lovar rektorn att hon ska få bukt med de upplevda problemen.

  • Publicerad 16:59, 23 maj 2017

Som Södermalmsnytt tidigare rapporterat har hela fjorton anställda, elva lärare samt skolpsykolog, kurator och skolsköterska, sagt upp sig från Sofiaskolan under våren. Sex av lärarna i lågstadiet har i ett mejl till föräldrarna skrivit att de saknar tillräckligt stöd från den nya ledningen, något som de också säger sig ha påtalat för ledningen "upprepade gånger". Men rektor Karin Ekstrand, nytillträdd sedan ett och ett halvt år tillbaka, sa sig inte ha hört något missnöje från personalen.

Föräldrar oroliga efter personalflykt från skola på Södermalm

Något som nu upprör både föräldrar och lärare. Redan i mars skickade nämligen fyra lärare ett mejl till grundskolechefen där de beskrev ett starkt missnöje med ledningen. 

Bland annat kritiseras rektorn för att vara omöjlig att få tag på, även vid brådskande elevärenden. Lärarna uppger sig också ha påtalat allvaret i kommunikationsproblemen upprepade gånger, utan någon respons. Enligt en lärare ska flera ur personalen på skolan stå bakom kritiken.

Grundskolechef Adelinde Schmidhuber bekräftar att hon fått mejlet, och att hon även träffat rektor Karin Ekstrand tillsammans med den övriga skolledningen med anledning av det.

– Skälen till mejlet är precis samma som har gjort att många nu har slutat. Det verkar inte ha tagits på allvar överhuvudtaget, säger en lärare på skolan som vill vara anonym.

När mejlet från i mars nu cirkulerar bland föräldrar till barn på Sofiaskolan är många upprörda och besvikna över att rektorn inte agerat tidigare.

"Såg inget samband"

Men rektor Karin Ekstrand säger att hon inte sett något samband mellan mejlet och de lärare som nu sagt upp sig, eftersom lärarna som slutar själva har uppgett privata skäl som anledning.

– Innehållet togs på allvar och vi hade en dialog om innehållet med brevskrivarna. Det man hade synpunkter på har vi adresserat, och flera åtgärder är vidtagna. Det är först nu som det framkommit att några av de lärare som slutar nu uppger andra skäl, och det tar vi naturligtvis på allvar.

Lärare uppger att det inte hänt särskilt mycket trots kritiken?

– Det är väldigt olyckligt om någon upplever det så. Vi har tagit till oss kritiken och kommer ha en fortsatt dialog, så att personalen får förutsättningar att utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

Lovar bättring

Karin Ekstrand säger också att hon kommer att ha fler möten med föräldrarna. Hon har även avsatt tid då hon tillsammans med lärarna kommer att prata om kommunikationen på arbetsplatsen.

– Det finns absolut anledning till självrannsakan. Jag kommer att sätta mig ned tillsammans med lärare i juni och prata om hur vi kan förbättra både kommunikationen och stödet i arbetet, det är jätteviktigt att det fungerar, säger Karin Ekstrand.