AKTION. Att vara målvakt är nästan som en egen sport, tycker Lukas. "När man är utespelare blir det mycket bänksittande i väntan på aktion. Som målvakt är man med hela tiden", säger han. Foto: Lisa Halldén

Efter OS: Nu laddar talangen Lukas för nya hockeyutmaningar

Hockeymålvakten Lukas Swedin, 15, från Stenhamra är hemma igen efter världsungdoms-OS i Lausanne. Nu laddar han om med nytt kontrakt för HV71. Vi träffar honom i Allhallen, där allt började.

  • Publicerad 11:43, 28 jan 2020

När världsungdoms-OS gick av stapeln i början av januari var Stenhamrabon Lukas Swedin en av de som inför en publik på 9000 personer tågade under den svenska fanan.

– Det var mäktigt. OS-elden kom från Aten och invigningsceremonin var två timmar lång och slutsåld flera månader innan, berättar han.

Han och Sofie van Dueren från Örebro var Sveriges målvaktsrepresentanter till en turnering med mixade nationslag. I Lukas lag var flera olika nationaliteter representerade och det gjorde spelet annorlunda från det han är van vid.

– Det var mycket skridskoåkning och hårda slag, inte lika mycket dribblingar och skills som vi har i Sverige. Det var inga tacklingar i det här formatet men jag tycker ändå att spelet var tufft, säger han.

Nervöst

Lukas hann spela sju matcher innan hans lag åkte ur turneringen och som mest spelade han för runt 9000 åskådare.

– Jag har aldrig spelat för så mycket folk tidigare. Och det är nervöst när man vet att det sänds över hela världen, säger han.

Lukas spelar till vardags för Djurgården men är skolad först i Skå IK och sedan i Ekerö IK. Under perioder har Allhallen i Svanhagen varit som ett andra hem.

– Jag ville träna sju dagar i veckan, men det fick jag inte för mina föräldrar. De ville att jag skulle ha åtminstone en dags vila, säger han.

Att träna mycket är också det tips Lukas ger till andra som vill bli bättre på ishockey – och framförallt träna på mer än det som är kul.

– Klart att det ska vara roligt, men om man ska utvecklas behöver man hela tiden träna på det som man behöver bli bättre på. Inte bara stå och skjuta på mål, utan träna för att utvecklas, säger han.

Satsar på NHL

Nu väntas snart nästa utvecklingssprång. Till sommaren åker Lukas nämligen ner och tränar med HV71 för att till hösten kliva in i deras hockeygymnasium.

Då blir det träning både morgon och eftermiddag, tre till fyra dagar i veckan. Fredagar är det ledigt och så match varje helg.

– Nu siktar jag på att ta mig in i landslaget. Först Juniorvärldsmästerskapet, sedan SHL med HV71. Och sedan, tillslut, NHL.

Drömmer om NHL

Namn: Lukas Swedin

Ålder: 15

Gör: Går i Uppgårdskolan, började spela hockey i SKÅ IK som 8-åring. De senaste sju åren har han spelat i Ekerö IK och Djurgården.

Ska: Börja spela i HV71 i Jönköping, till hösten börjar han i hockeygymnasium där.

Mål: Ungdoms-VM, SHL och till slut: NHL.

När Lukas Swedin tränade med Skå IK var Allhallen ett andra hem. "Jag ville träna sju dagar i veckan men det fick jag inte för mina föräldrar", säger han. Foto: Lisa Halldén

Vägen till OS

Under världsungdoms-OS i Lausanne åkte den svenska truppen ner med 51 deltagare. Hem kom de med totalt 17 medaljer: sex guld, fyra silver och sju brons.

Den turneringen som Lukas Swedin från Stenhamra var målvakt i var en ny 3x3-turnering där lagen bestod av spelare från olika nationalieter.

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54

Ekeröbarn prioriteras ner i Stockholms simskolor

Nyheter Nya regler för stadens simskolekö Från och med årsskiftet har bara de som bor i Stockholm förtur till platserna på stadens simskolor. Med långa köer finns det lite hopp om plats för Ekeröbarnen.måndag 17/2 16:34