Efter otroliga fynden – nytt museum ska öppna i Stockholm

Två välbevarade skepp har hittats på Östersjöns botten. Något som gör att ett helt nytt museum om Östersjöns skatter ska öppna i Stockholm. "Jag vill påstå att fynden vi har gjort är unika i sitt slag".

  • Publicerad 13:36, 24 jan 2018

Det säger dykaren och marinarkeologen Jim Hansson som själv var med under ytan när de upptäcktes i december. Projektet ”Östersjöns skatter” drivs av Statens maritima museer och har pågått i flera år.

I och med de två senaste vrakfynden ska det nu öppna ett marinarkeologiskt museum i anslutning till Vasamuseet på Djurgården.

– Vi har hittat två nya vrak som är otroligt välbevarade. Det här visar att skeppet Vasa inte är inte unikt, vi har fler skepp att berätta om, säger Nina Eklöf, projektledare för det nya museet.

Exakt vad museet ska heta är inte klart. Men det ska öppna 2020 och ska ses som ett komplement snarare än en konkurrent till Vasamuseet. Med hjälp av ny teknik som till exempel 3D och hologram kommer besökarna få uppleva vad som döljer sig på Östersjöns botten.

– Båtvraken bevaras bäst om de får ligga kvar på havets botten, så tanken är inte att vi ska ta upp hela skeppen. Men med hjälp av ny teknik blir det en otrolig upplevelse ändå, säger Jim Hansson.

Vasaskeppet en junior i sammanhanget

De vrak som har hittats är dels "Järnlastskeppet", ett extremt välbevarat skepp på 30 meter från 1500-talet.

REPORTAGE: Anrika båtklubben utkörd – "Det känns vemodigt"

Och dels "Koggen", ett Hansaskepp från 1100-talet som var den fartygstyp som dominerade handelssjöfarten.

Skeppet Vasa är från 1600-talet.

NYTT. Om två år ska ett nytt museum öppna som ska visa vilka skatter och hemligheter som döljer sig på Östersjöns botten. Foto: Michael Toll