Efter pappans död – anmäler kommunen

Stefan Åkessons pappa Kjell avled i covid-19. Nu anmäler Stefan Håbo kommun för hur man hanterade pappan innan sjukdomen.

  • Publicerad 11:07, 1 maj 2020

I mars berättade Bålsta//Upplands-BroDirekt om Kjell Åkesson, som flyttat ner till sin son Stefan Åkesson i Bålsta. Kjell Åkesson, som var dement, vårdades först i hemmet. Det kritiserades av hemtjänsten, enligt Stefan.

– En gång hände en olycka med kiss och bajs och då var det en som skrek att sådant här får inte hända. Det får det visst göra när handlar om en dement människa. Därefter har man tryckt på att han ska in på hem för att han är ute och går och inte hittar hem. Han hittar alltid hem och han älskar att vara ute och gå. Det är klart att det finns en viss risk, men nyttan överväger. Det handlar om livskvalitet, berättade Stefan.

När Kjell drabbades av lunginflammation hamnade han på sjukhus och därefter på rehab.Det var där problemen började, menar Stefan. Rehab ville att Kjell Åkesson skulle ligga ner i stort sett hela dygnet.

– Han kommer dö snabbare nu när han är sängliggande. Även om de kan vara uppe med honom någon timme eller två, det är alldeles för lite. Han kommer inte ramla framåt, men det här är inte okej. Rehabs tankesätt är bara säkerhet, säkerhet, säkerhet, sa Stefan.

Nyligen gick Kjell Åkesson bort. Han drabbades av covid-19 och avled.

– Det är för jävla jobbigt. Att det skulle bli precis som demensförbundet sa, säger Stefan Åkesson.

Togs inte på allvar

Nu anmäler han kommunen.

– Jag har opponerat mig mot lite olika saker. Dels gör jag en anmälan mot den sköterska som inte kollade pappas väsande ljud när han andades. Det påpekade jag flera gånger. Jag fick höra att jag skulle köpa halstabletter för det var bara lite slem. De bör ta minsta lilla symptom på allvar. Det här var i oktober förra året, säger han och fortsätter:

– Sedan var det det där med att ligga i sängen. Nu när jag för mitt inre ser honom ligga i sängen och riva sönder tapeterna samt gnissla tänder. Han måste ha lidit så himla mycket.

Enligt Stefan var Kjell stark innan han tvingades till att bli sängliggande. Det i sin tur gjorde honom mer utsatt när han drabbades av covid-19.

– Han hade blivit så svag att han hade inte klarat av en förkylning, sa sköterskan, säger Stefan.

– Jag vill att det här ska gå vidare till högre ort så att man ser över lagarna. Sådant här får inte hända igen. Det måste finnas en flexibilitet i särskilda fall och det här var ett särskilt fall, säger Stefan.

Tidningen har sökt Håbo kommun för en kommentar utan att de återkommit.

Lex Maria

Vid allvarliga vårdskador eller när det har funnits en risk för en allvarlig vårdskada ska utredningen vara mer omfattande. Då måste också vårdgivaren anmäla händelsen till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO. En sådan anmälan kallas för en lex Maria-anmälan. Den utredning som har gjorts ska skickas till IVO tillsammans med anmälan.

Varje sjukhus eller vårdmottagning ska ha en anmälningsansvarig som anmäler till IVO. Anmälan ska vara hos IVO så snart som möjligt.

IVO granskar om vårdgivaren har utrett händelsen tillräckligt mycket och har gjort det som behövs för att säkerheten för patienterna ska vara hög.

Fakta: 1177

Visa merVisa mindre

Blåljus: Rattfylleri och narkotikabrott

De senaste dagarna har varit lugna i Håbo. Enstaka drogbrott och en eventuell rattfylla är det enda som noterats sedan i lördags.tisdag 4/8 9:35

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt