Polisens insatser flyttar ofta på problemen längs med tunnelbanan på röda linjen. Vid tidigare insatser har langningen tillfälligt flyttat till Skärholmsterassen. Men denna gång har langarna ännu inte lyckats etablera en ny "hot spot".

Efter polisinsats: Knarket borta från Vårberg centrum

I fyra veckor har polisen kraftsamlat mot den öppna knarkhandeln i Vårberg centrum. Nu ser polisen resultat: langarna har flyttat på sig. Tillfälligt i alla fall. ”Vi hittar inte narkotika i centrum längre”, säger Robin som leder Skärholmspolisens riktade grupp.

  • Publicerad 17:53, 12 apr 2018

Risken att åka fast och bli tagen är större i Vårberg än någon annan stans.

Knarklangarna har lämnat Vårberg centrum. I alla fall tillfälligt. Det är polisens bild efter en fyra veckor lång insats mot otryggheten och den öppna knarkhandeln.

Polisen inleder särskild insats i Vårberg

För fyra veckor sedan var det många langare i centrum som sålde cannabis och kokain framför ögonen på Vårbergsborna.

– Nu i slutet av insatsen har det varit lugnare i centrum. Några enstaka personer som vi känner igen står kvar, men vi hittar inte längre narkotika på dem som vi gjorde tidigare. De har blivit mer försiktiga, säger polisen Robin.

Han är teamledare för en grupp poliser som under det senaste året bedrivit civil spaning i området.

– Många unga människor rör sig i centrum till och från skolan och riskerar att dras in i kriminalitet när de börjar se upp till de som står där och säljer knark. Man ska kunna gå igenom sitt eget centrum utan att behöva se det här, säger Robin.

Här säljs knark öppet – framför polisen

Socialen inkopplade

Även socialtjänsten har varit med på insatsen, för att nå ut till de yngre som fortfarande hänger i centrum.

– Vi samarbetar för att kolla hur de mår egentligen och hur de har det hemma.

Enligt polisen finns narkotikaförsäljningen kvar, men den sker inte lika öppet.

– Det vi sett är att folk står och hänger 300 meter från centrum. Vi följer efter och går på dem där också. Än så länge har de inte etablerat sig på någon ny specifik plats.

Polisens strategi: Kör hem langarna till föräldrarna

Det pratas i Fittja centrum att det inte längre är värt att sälja narkotika i Vårberg centrum. Vi ser det som ett bra betyg.

Langningen flyttar

Genom att tvinga langarna att flytta på sig tappar det kriminella nätverket kraft och pengar.

– De har sina inarbetade metoder och sina köpare och har haft sin trygga plats i Vårberg centrum. Om de går till annan plats blir det jobbigt och otryggt för dem.

Och ryktet sprider sig i de kriminella miljöerna, berättar Robin.

– Det pratas i Fittja centrum att det inte längre är värt att sälja narkotika i Vårberg centrum. Vi ser det som ett bra betyg.

Polisen: Köper du knark i Fittja så hamnar du på film

Polisen kommer även i fortsättningen att vara på plats för att störa knarkhandeln.

– Vi är här både uniformerat och civilt varje dag under de tidpunkter som vi anser är mest heta. Och när våra patruller får ledig tid åker de hit, säger gruppchefen Jonas Eng.

Vill knäcka kriminellt nätverk

Polisen jobbar aktivt på flera plan för att spränga det kriminella nätverk som styr narkotikahandeln. Så sent som i söndags gjorde polisen ett rekordbeslag i ett parkeringsgarage i Skärholmen.

Under ett rutinsök hittades ett stort antal automatvapen, sprängmedel och kilovis med narkotika – både cannabis och kokain.

– Förundersökningen är precis påbörjad men i nuläget pekar mycket mot ett visst kriminellt nätverk. Mer kan jag inte berätta i nuläget, men det är oerhört positivt att vi fått bort så här mycket vapen och narkotika från gatan i ett svep. De hade kunnat göra stor skada i fel händer, säger utredningsledaren Jonas Lindberg på grova brottsektionen hos Polisen.

Möt X1 – hunden som avslöjade rekordstor vapengömma

Att köpa knark i Vårberg centrum är idag en dålig idé, poängterar Robin.

– Risken att åka fast och bli tagen är större i Vårberg än någon annan stans.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.