Rasade. Tegelfasaden på Tallidsskolans matsal rasade under torsdagen. Nu ska kommunen kontrollera fler skolors fasader. Foto: Ann-Sofi Bäck, Botkyrka kommun

Efter ras på skolgård – fler skolor kontrolleras

Efter att tegel rasat från Tallidsskolans fasad ska kommunen inspektera samtliga av sina byggnader med samma fasadkonstruktion. Under fredagen gjordes avspärrningar på ytterligare en skola.

  • Publicerad 16:34, 30 nov 2018

Det var under tordagsförmiddagen som tegel rasade från en yttervägg på Tallidsskolans matsal. Efter att tekniska förvaltningen gjort en inspektion spärrades väggen och ytterligare en vägg av i väntan på att en ny träfasad sätts upp.

Tegelvägg rasade på skolgård

Orsaken okänd

Vad det var som gjorde att tegelfasaden rasade är inte känt än, enligt Frank Renebo, fastighetschef på tekniska förvaltningen.

– Det var väldigt överraskande, det är inte så vanligt att tegelfasader rasar. Något verkar ha hänt med den här väggen. Vi kommer att ta dit en specialist för att titta på det, säger han.

Och nu ska samtliga av kommunens byggnader med samma typ av tegelfasader kontrolleras. Det handlar framför allt om skolor och förskolor.

– Vi tar väldigt allvarligt på det här så vi beställde igår att vi ska inspektera alla byggnader där vi har samma konstruktion med tegel på fasaden. Exakt hur många som har den vet vi inte just nu, men vi måste ut och kolla det.

En till skola spärras av

Inspektionen inleddes under fredagen och ledde till ytterligare avspärrningar.

– Vi har varit på Borgsskolan och där ser väggkonstruktionen likadan ut. Vi har spärrat av för säkerhets skull, vi kör försiktighetsprincipen nu, säger Frank Renebo.

Många av Botkyrkas skolor byggdes på 70- och 80-talet när den här typen av konstruktioner var vanliga. På Tallidsskolan pågår ett arbete med att anpassa lokalerna invändigt och ventilationen på skolorna håller på att bytas ut. Men att fasader rasar tillhör ovanligheterna, enligt Frank Renebo.

– Det vanliga är att byggnaderna slits invändigt, inte att ytterväggar rasar.

Fasadinventeringen beräknas ta en till två veckor.

Inga personer kom till skada i samband med att väggen rasade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android