Tomten. Här kan polisen snart husera. Foto: Maria Svensson

Efter ryktena: Nytt polishus aktuellt igen

En flytt av polisstationen i Täby är nu återigen på gång. Det är en tomt i Hägernäs, som var aktuell för några år sedan, som nu ser ut att bli polisens nya hem.

  • Publicerad 16:58, 22 nov 2018

För flera år sedan var det aktuellt för polisen i Täby att flytta från den nuvarande platsen vid Täby centrum. Då skulle ett nytt polishus byggas i Hägernäs, mittemot McDonalds där det förr låg en ishockeyrink.

– De gick in i en omorganisation, och det las på is, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Nu har det dock en tid pratats om att det återigen är aktuellt med ett nytt polishus, och när vi ringer upp Anna Ohlsson, chef i polisområde Täby (där även Vallentuna, Danderyd, Vaxholm och Österåker ingår) visar det sig stämma.

– Jo, men det finns planer på det. Det är samma tomt som är aktualiserad igen, säger hon.

Just Hägernäs är en bra plats för polisen inför kommande utryckningar.

– Det ligger bättre till rent utryckningsmässigt. Då kommer vi ganska snabbt ut på vår livsnerv, E18, som går genom hela vårt lokalområde, säger Anna Ohlsson.

Ingen arrest längre

Att polisen vill bygga nytt och flytta från de nuvarande lokalerna på Biblioteksgången handlar också om att de nu har andra behov än vad de tidigare haft.

– Vi har till exempel en arrestavdelning här som inte används. De åker till arresten i Solna nuförtiden, säger Anna Ohlsson och fortsätter:

– Vi har en ny organisation med andra verksamhetsbehov helt enkelt. Jag hoppas att vi framför allt ska få mer anpassade lokaler.

När kan det här bli av?

– Det finns en projektledare som leder det här arbetet. Jag har inte en tidsaxel men det är inom de närmaste fem åren, säger Anna Ohlsson.

Kommer alla verksamheter flytta med?

– Tanken är att allt ska flytta dit. Sedan är det så att det pågår arbete med att se över alla verksamheter, och effektivisera. Men det ska finnas den service man får här i dag, säger Anna Ohlsson.

Boende positiva till flytt

Flera Täbybor ställer sig positiva till ett nytt polishus i Hägernäs. Sofia Knape, som bor i området, säger att en polisstation nära henne skulle skapa trygghet.

– Idag vågar jag inte gå i skogen. Men jag tror att det är bra att det nu ska ligga här i närheten, säger hon.

Men alla håller inte med om att det är den bästa platsen.

– Centrum där det ligger nu är nära till alla. Jag tror att de kanske behövs mer där än de behövs här. Men om de kommer ut snabbare är ju det bra, säger Yasi Bourani.

Men Daniel Sebring tror att läget i Hägernäs är bättre.

– Stationen ligger ganska konstigt idag med utryckning mot torget, lite inklämt. Men samtidigt har läget det varit smidigt när man vill få nytt pass, säger han.

Stockholm Direkt