NYTT. Asir Eker från Hallunda är i den nyöppnade saluhallen för att köpa pastourmas från den grekiska delikatessen. Han är glad över att kunna köpa saker i Hallunda som inte tidigare fanns här. Foto: Claudio Britos

Efter saluhallen: Nu tar Hallunda nästa steg

I fredags öppnade äntligen saluhallen i Hallunda. Och redan nu planerar centrumägaren för nästa steg.

  • Publicerad 15:39, 6 dec 2019

När centrumets vd Elias Georgiadis först berättade om planerna för två år sedan drömde han om ett mini-Hötorgshallen med 17 butiker. Riktigt så stort blev det inte, men spännvidden är ändå rejäl.

Grekiska delikatesser, sushi, libanesisk mat, färsk fisk och kött och en stor polsk marknad samsas på ytan mittemot det nya kafét på ljustorget.

Asir Eker från Hallunda står i den grekiska charkdisken. Han ska köpa pastourmas, ett starkt kryddat och torkat kött.

– Det är lite likt italiensk pastrami i smaken. Jag har inte sett att det har sålts i Hallunda tidigare. Det är roligt att det säljs ny typ av mat här, säger han.

En investering på cirka 30 miljoner kronor har gjort saluhallen verklighet. Och Elias Georgiadis är nöjd.

– Det ska vara Hallunda centrums hjärta, framtid och destination. Allt är väldigt bra kvalitet. Till exempel är det grön marmor på golvet. Det är klart man kan ta ett billigare material med då har man inte den wow-känsla man nu får, säger han.

En lokal tom

En lokal står fortfarande tom i saluhallen och vad som kommer dyka upp där är ännu inte klart.

– Vi vill ta det lugnt med den lokalen för att se vad som fungerar. Till att börja med kommer vi ha sittplatser där för att testa och se hur det funkar med lunch. Och sedan söker vi efter drömhyresgästen, säger Elias Georgiadis.

Nästa steg i Hallunda centrums utveckling är de cirka 500 bostäder och kontor som planeras på och runt centrum. I början på nästa år ska detaljplansarbetet ska sätta igång och för Elias Georgiadis är det viktigt att kommunen lägger in en växel.

– Nu har vi gjort något för centrumet som är fint och bra och nu måste kommunen stödja oss. De måste fokusera på att få detaljplanen klar så att vi kan börja bygga. Det en jätteinvestering och jag tror det skulle vara väldigt positivt för hela området, säger han.

LYXIG. Saluhallen har kostat centrumet och butiksägarna cirka 30 miljoner. "Det är svårt att bygga en saluhall. Det är flera butiker och stora installationskostnader. Och vi har inte sparat på kvaliteten", säger Hallunda centrums vd Elias Georgiadis. Foto: Claudio Britos