Tuula Lehtinen, frisör på Hårverkstan i Björkhagen, är trött på skadegörelsen i Björkhagens centrum. Foto: Eva Tonström

Efter senaste inbrottsräden – nu vill handlarna ha hjälp av värden

I över en månad har rutorna i Björkhagens centrum varit trasiga. Skälet är att varken Svenska Bostäder eller företagen vill betala för nytt glas.

  • Publicerad 16:44, 3 jul 2017

Fyra handlare i Björkhagens centrum fick sina rutor krossade vid ett inbrott för ett tag sedan. Nu har det gått fem veckor och de är fortfarande inte lagade.

Det rör sig om två restauranger, ett café och en frisörsalong som drabbats. Birgitta Nilsson, som driver Hårverkstan sedan 30 år tillbaka har tappat räkningen över hur ofta det händer.

– Vi får våra rutor krossade i snitt en gång per år och då kan du ju tänka dig hur många gånger vi fått betala för det här. Det kostar 9 000 kronor i självrisk varje gång, säger hon.

-– Det finns ju inget att hämta hos oss, inga pengar, så det blir bara skadegörelse. Man blir så förtvivlad, och orolig. Det är obehagligt, säger Tuula Lehtinen som jobbar på Hårverkstan.

Vill ha jalusier

Hittills har de stått för alla kostnader själva när det hänt, som fönsterbyte, städning och andra omkostnader, men nu har de tröttnat. De fyra företagen har därför gått ihop och försöker föra en dialog med hyresvärden, Svenska Bostäder.

– Vi vill ha någon slags hjälp av dem så att det blir ett slut på det här. Helst vill vi sätta upp metalljalusier utanpå fönstren, säger Birgitta Nilsson.

Svenska Bostäder är öppna för alla alternativ i dagsläget, säger Lasse Lindblad från Svenska Bostäder, ansvarig för avtalen med hyresgästerna i Björkhagens centrum. Även om det enligt hyresavtalen är handlarna själva som ska stå för kostnaden att byta fönster.

– Men vi förstår att det är svårt för dem och vi tittar på olika lösningar, om det går att sätta in okrossbara fönster istället. Vi vill självklart vara behjälpliga i det här, säger Lasse Lindblad.

"Behöver kunna skydda oss"

Birgitta Nilsson kan på ett sätt förstå att hyresgästerna ska betala för sina egna fönster, men inte när det händer en gång per år.

– När det händer så ofta måste vi få sätta in något kraftigare så att vi kan skydda oss mot det här, säger hon.

Att sätta in okrossbara fönster tycker hon är meningslöst eftersom de blir ”mjölkiga” och fula om någon kastar en sten mot dem. Då måste de ändå bytas, menar hon, och de är ännu dyrare. Jalusier på insidan har också diskuterats, enligt Birgitta, men det är dyrare och då vill handlarna att värden ska bidra ekonomiskt.

Om Svenska Bostäder kommer att betala delar av de nya fönstren, eller vilken lösning det nu blir, är inte klart än, enligt Lasse Lindblad. Dialogen med handlarna ska återupptas i augusti.

Caféet har också fått en ruta inslagen. Foto: Eva Tonström

Och restaurangen bredvid. Foto: Eva Tonström

Och ett till matställe. Foto: Eva Tonström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00

Här lappas flest bilar i Söderort

Nyheter Se listan: Så många p-böter har delats ut – gata för gata Nio av de tio gator i Söderort där det delats ut flest p-böter hittills i år ligger i Hägersten-Liljeholmen. Vi har samlat hela topp 100-listan.tisdag 19/6 19:00