Efter sexövergreppen: Eriksdalsbadet vill ha fler vakter och kameror

Könsuppdelade bubbelpooler räcker inte. I lördags fick polisen rycka ut när unga flickor sextrakasserades i äventyrsbadet. Nu ska badet utöka antalet badvakter, sätta upp skyltar och ansöka om utökad kameraövervakning.

  • Publicerad 16:45, 11 jan 2016

073 600 69 11

Under hösten och vintern skedde en kraftig ökning av antalet anmälda sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet. Anmälningarna har i huvudsak rört unga män som tafsat på unga flickor och som en förebyggande åtgärd beslutade badhuset för några veckor sedan att införa könsuppdelade bubbelpooler.

– Vi har haft önskemål om detta från kvinnor i flera år. När vi nu såg att antalet sexuella ofredanden ökade i slutet av 2015 kom vi fram till att vi prövar det under våren, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef för Eriksdalsbadet.

Nytt sexlarm i helgen

Men det räckte inte. I helgen larmades polis till badhuset på nytt när ett tiotal unga killar antastade unga flickor i äventyrsbadet. En ung man i 15-årsåldern greps på plats och misstänks nu för sexuellt ofredande av en flicka.

Nu ska badhuset vidta ytterligare åtgärder.

– Vi ser hela tiden över säkerheten för att den ska vara så god som möjligt när våra besökare kommer till Eriksdalsbadet. Det vi gör nu är att se över de åtgärdsplaner vi har och ökar resurserna, säger Sara Franzén Shilwan.

Utökad kameraövervakning

Enligt Sara Franzén Shilwan ska det bland annat ansökas om utökad kameraövervakning i badhuset.

– Vi kommer också att utöka bemanningen i form av fler badvakter och även sätta upp skyltar för att uppmana våra badgäster att kontakta personal om de skulle känna sig otrygga eller bli utsatta för något, säger hon.

Vad kommer det att stå på skyltarna?

– Vi jobbar på att skriva dem just nu. Men budskapet vi vill få fram är att alla typer av ofredanden och övergrepp ska anmälas till badvakterna. Görs inte det blir det betydligt svårare att upptäcka och stoppa förövarna, säger Sara Franzén Shilwan.

Beslutet att införa könsuppdelade bubbelpooler väckte stor uppmärksamhet under veckan som gick och har delvis kritiserats från politiskt håll. Bland annat har krav framförts på att gärningsmän ska portas från badet och att kameror ska installeras i bubbelpoolerna.

På prov

– Kritiken har handlat om att vi ska agera när det händer något men då har det ju redan hänt. Vi vill jobba förebyggande så att kvinnor kan vara i poolen och bassängerna utan att utsättas för något, säger Sara Franzén Shilwan.

Hon betonar att åtgärden med könsuppdelade pooler är på prov och att det hela ska utvärderas senare under våren.

– Vi har pratat med Södermalmspolisen om det här och tillsammans med dem kommit fram till att det här är en åtgärd vi kan göra för att förbättra säkerheten på badhuset. Vi måste ta en sak i taget och är också tacksamma om det anmäls omedelbart, det är så vi får fast förövarna, säger Sara Franzén Shilwan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.