Kniventusiaster. Pigge Hall och Niklas Ekelund har startat Japanese knife company på Upplandsgatan. Foto: Mimmi Epstein

Efter skarpa Japanresan: Nu öppnar knivnördarna butik i Vasastan

En ny knivbutik har öppnat på Upplandsgatan. Nu dominerar japanskt stål i gamla Wasa pizzerias lokaler på Upplandsgatan.

  • Publicerad 17:23, 17 maj 2016

Pigge Hall har jobbat med knivar i sju år. Tillsammans med kompanjonen och vännen Niklas Ekelund har han rest runt i Japan och köpt in knivar som han sålt till andra butiker. Under en resa träffade de Jay Patel, grundare av Japanese Knife Company som finns i London och Paris.

– Vi fann varandra där och pratade slip- och skärtekniker, säger Pigge Hall, som bland annat har utbildat kockar på Gondolen.

Tillsammans med Jay Patel startade han och Niklas Ekelund Japanese Knife Company på Upplandsgatan 57 i början av april.

– Konceptet är inte bara att sälja knivar. Varje vecka håller vi slipkurser och vill man inte slipa själv kan man lämna in kniven till oss. Det ska inte vara så att man köper en kniv hos oss och sen ses vi inte mer, säger Niklas Ekelund, som själv har tio knivar hemma.

– Det är lite för många. Hellre tre jättebra än många slöa, säger han.

Slipkurserna lockar enligt Pigge och Niklas cirka 80 procent "foodies". Många Vasastadsbor.

– Man har lärt sig stoppa egen korv och vill göra något nytt. Och många är väldigt duktiga och ambitiösa, säger Pigge Hall.

I butiken finns 45-50 serier med knivar vilka innehåller mellan 3 och 10 knivar.

– Vilken kniv man ska ha beror på vad man ska använda den till och vilken teknik man har – om man är våldsam eller försiktig. Man ska vara ganska kinkig om man inte hittar någon som man vill ha, säger Niklas Ekelund.