Överlevde. "Jag har 23 gamla kriminella vänner som ligger döda och begravda", berättar Mehdi Adnan Mossa. Här föreläsars han på en fritidsgård i Farsta strand. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Efter skjutningarna: "Även kriminella har tröttnat på våldet"

Tillgången på vapen har förändrat den kriminella strukturen. Idag finns inte längre stark och svag. – Det har blivit en trend att skjuta, säger Mehdi Adnan Mossa, som föreläser om vägen bort från våld, droger och kriminalitet.

  • Publicerad 18:36, 9 feb 2017

Får vi stopp på inflödet av vapen kan det ta två, tre år innan det lugnat ner sig.

– ​Det kan handla om 1000 kronor. Om 500 kronor. Han har ätit hos din familj. Sagt moster till din mamma. Du har hjälpt hans mamma med kassar. Men han tar ditt liv. Varför?!

Ungdomarna spärrar upp ögonen i Mehdi Adnan Mossa.

Han har lämnat ett liv med droger och kriminalitet bakom sig och föreläser nu på skolor och fritidsgårdar om vägen ut ”Ur dimman”.

– Du stoppar i dig piller. Tar någons liv. Blir fruktad. Men du tänker inte att du själv blir en måltavla. Folk omkring dig tänker de måste döda dig, innan de själva får problem med dig.

"Det är kaos"

Även de äldre kriminella har tröttnat på våldet, berättar Mehdi.

– Jag träffar på gamla bekanta. Det är kaos säger de. Många försöker ta sig ur. Lägga ner och flytta. Ingen ger sig in i kriminalitet för att dö.

Kriminalitet har alltid varit extremt. Men idag finns inte längre stark och svag, menar Mehdi.

– Förr fanns en struktur i den kriminella världen. Den finns inte längre. Idag går 17, 18, 19 och 20-åringar runt med vapen. De skjuter, för att göra sig ett namn och få status. 

Förr i tiden var skjutningarna ofta beställningsmord. De som drabbades var ofta tongivande kriminella ledare. Morden handlade mer om pengar än anseende och status.

– Idag finns inte mycket pengar kvar. De som säljer droger har dragit sig tillbaka till området de kommer ifrån. Där finns andra som konkurrerar om samma mängd narkotika. 

Snabba bilar, klockor, märkeskläder och sedelbuntar. Ungdomar lockas till kriminalitet med pengar som inte finns.

– Det är en falsk glamour. Ingen berättar om vägen dit. Vad som verkligen händer i fängelset. Att bilen han kör är på leasing. Att kontanterna i fickan är pengar till någon han hämtat varor åt. Förr var det lättare att göra pengar på kriminalitet. Så är det inte idag. Det finns inga pengar längre.

23 döda vänner

Livet som kriminell är allt annat än glamoröst. Mehdi vill berätta om den verkliga vägen.

– Varför? Jag har 23 gamla kriminella vänner som ligger döda och begravna. Jag överlevde. Jag tog mig ut.

För att stoppa våldsvågen måste tillförseln på vapen tryckas åt, menar Mehdi.

– Alla snackar om att förorten brinner. Men vapen kommer inte från himlen. Inga journalister står vid gränsen och pratar med tullen om inflödet av vapen. 

Det är där samhället måste lägga krutet nu.

– Inför hårdare kontroller. Får vi stopp på inflödet av vapen kan det ta två, tre år innan det lugnat ner sig. Först när det blir svårare att få tag på en pistol kan alla goda förebilder i förorten få en chans att medla. Ingen vill egentligen skjuta, de känner att de måste. Det är en trend. En ond trend.

Polisen: Unga dödar varandra för småsaker

Ur Dimman - Ett kliv mot ett nytt liv

Följ Mehdi och hans föreläsningar "Ur dimman" på facebook och instagram

Skjutningar i Stockholm

Under 2016 inträffade 119 bekräftade skjutningar i region Stockholm, som resulterade i 10 döda och 47 skadade.

  • 71 skjutningar inträffade i polisområde Nord med 27 skadade och sju döda.
  • 44 skjutningar inträffade i polisområde Syd med 18 skadade och tre döda.
  • 4 skjutningar inträffade i polisområde City med 2 skadade. Ingen död.

Dödsskjutningar tidigare år:

  • 2011: 4
  • 2012: 3
  • 2013: 7
  • 2014: 10
  • 2015: 11

Källa: Stockholmspolisen

LÄS ÄVEN... Polisen om skjutningarna:

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.