Otryggt. Nu kräver Moderaterna att otryggheten i Älvsjö får ett slut. Foto: Linda Gren

Efter skjutningen i Älvsjö – nu kräver M krafttag mot otryggheten

Skottlossningen utanför en butik i Älvsjö i fredags har fått Moderaterna att reagera. "Vi får inte förlora Älvsjö", säger Johan Nilsson, vice ordförande i stadsdelsnämnden.

  • Publicerad 15:25, 15 aug 2016

Det var vid klockan 18.30 i fredags som det utbröt skottlossning utanför en butik i centrala Älvsjö.

Okända gärningsmän ska då ha gått till attack mot en person och misshandlat hen med både sparkar och slag. I uppståndelsen ska en av de misstänka också ha tagit fram en pistol och avlossat ett antal skott. Polisen larmades av innehavaren till butiken och när polisen kom dit hade samtliga lämnat platsen, enligt vittnen till fots och med buss.

– Vi hittade tomhylsor på platsen men ingen människa verkar ha skadats. Vi har ringt runt till flera sjukhus och det ska inte ha kommit in någon skottskadad person, säger Kjell Lindgren vid polisens mediacenter.

Än finns ingen misstänkt för händelsen, men polisen ska undersöka film från kameror som var riktade mot platsen där det ägde rum.

– Vi har hållit en handfull förhör så här långt, säger Kjell Lindgren.

Polisen rubricerar händelsen som grovt vapenbrott och försök till grov misshandel.

Politiker kräver lösning

Fredagens skottlossning har även fått Moderaterna att kräva att något görs åt situationen i Älvsjö.

– 18.30, det är mitt på ljusa dan, det är ju en tid när även barn kan vara ute. Jag är själv orolig för att åka buss hem på kvällen. Nu måste någon ta på sig ledartröjan och samla ihop SL, fastighetsägarna, staden och polisen. Nu ska vi lösa det här, säger Johan Nilsson (M), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd.

Otryggheten i Älvsjö har länge varit på tapeten.

I juni gick 100 anställda vid vårdcentralen, mödravårdscentralen och Aleris rehab samman och skrev ett brev till stadsdelsnämnden där de krävde att något görs mot otryggheten.

Enligt dem sker det öppen droghandel utanför vårdcentralen och grupper av unga män gör enligt personalen området så otryggt att patienter till och med uteblivit från besök och valt att lista sig på andra vårdcentraler.

Värst runt stationen

Enligt Johan Nilsson finns de största problemen runt stationen.

– De som bor och reser via Älvsjö station kan inte känna sig säkra. Vi är oroliga, den i särklass viktigaste frågan för medborgarna just nu är tryggheten.

Problematiken har tidigare diskuterats i stadsdelsnämnden men nu kommer Johan Nilsson att lyfta den till högre politisk nivå och ta upp frågan i kommunfullmäktige.

– Jag ska lämna in en skriftlig fråga till finansborgarrådet vid nästa kommunfullmäktige och sen kommer den väl att debatteras vid nästa möter efter det. Det är för att lyfta fokus från stadsdelsnämnden. Tjänstemännen i stadsdelen kanske också känner att det är bra att frågan lyfts eftersom man inte kommer någonvart, säger han.

På kort sikt vill han se fler poliser, väktare och fältassistenter. På lång sikt handlar det om saker som mer liv och rörelse på torget och förebyggande arbete mot både droger och våld. Nu hoppas han att tjänstemännen kan leda arbetet för att samla ihop olika lokala krafter.

– Det är svårt för en part att åstadkomma något. Någon måste leda arbetet och det är kanske lättast om tjänstemännen som har god lokalkännedom gör det.

Vill ha tillbaka polisen

Han skulle också gärna se att polisen som slagit igen sin verksamhet i Älvsjö kom tillbaka.

– Vi kan låna ut vår lokal i förvaltningshuset, det är inte ett problem. Vi vill ha en riktig polisstation. Den som var var bara öppen några timmar i veckan. Här behöver man visa polisiär närvaro. Vi får inte förlora Älvsjö. Det här har eskalerat på ganska kort tid så det finns möjlighet att backa utvecklingen om man gör något nu, säger Johan Nilsson.

Läs mer: Droghandel utanför Älvsjö vårdcentral – patienter vågar inte gå dit  

Ny ungdomssatsning ska göra Älvsjö tryggare