Vite. Sverigetaxi bestrider vitena från kommunen. Foto: Mostphotos

Efter skoltaxikaoset - miljonsmäll för kommunen

Täby kommun ska betala 22,1 miljoner kronor till Sverigetaxi i Stockholm AB. Det beslutades i fredags i Stockholms tingsrätt.

  • Publicerad 15:15, 12 mar 2018

Turerna har varit många sedan Sverigetaxi i juli 2014 träffade avtal med Täby kommun om att utföra persontransporter i Täby för skolskjuts samt resor för äldre och funktionsnedsatta personer.

LÄS MER: Täby kommun kräver taxibolag på 600 000 kronor

Tvisten i domstolen handlade om obetalda fakturor mellan 1 februari 2015 till 30 juni 2017.

Täby kommun anser att de har fått högre fakturor än vad som överenskommits. Men taxibolaget hävdar att fakturorna avser de faktiska förhållandet med uppdrag. Dessutom har kommunen tagit del av en avstämning två gånger om året.

Skapade problem

Domstolen anser också att kommunen inte har rätt att ta ut vite, på 2,2 miljoner, som de hävdat för uteblivna körningar, fortkörningar och andra regelöverträdelser. Kommunen fick backning av tingsrätten då reklamationerna inte var tillräckligt individualiserade eller specificerade.

Kommunen ska därför betala 22,1 miljoner kronor till Sverigetaxi i Stockholm AB. 20,3 miljoner gäller obetalda fakturor och 1,8 miljoner i rättegångskostnader.

Vidare anser domstolen att taxibolaget inte hade kunnat förutse att det fanns ett större behov av specialfordon än vad som angavs i det underlaget vid upphandlingen. Detta ökade kostnaderna för taxiföretaget med tre miljoner kronor, och skapade problem vid planering av körrutter.

En överklagan ska vara ställd till Svea hovrätt före den 3 april 2018. Det krävs prövningstillstånd för att detta ska tas upp.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Akuten: "Situationen är fortfarande ansträngd"

Nyheter Svarar på sjuksköterskans hårda kritik Sjuksköterskan Maria larmar om en ansträngd situation på Danderyds sjukhus akut. "Jag förstår att medarbetare upplever att de ligger efter", säger Py Johnson-Fohlin, verksamhetschef på...fredag 14/12 11:57