Vite. Sverigetaxi bestrider vitena från kommunen. Foto: Mostphotos

Efter skoltaxikaoset - miljonsmäll för kommunen

Täby kommun ska betala 22,1 miljoner kronor till Sverigetaxi i Stockholm AB. Det beslutades i fredags i Stockholms tingsrätt.

  • Publicerad 15:15, 12 mar 2018

Turerna har varit många sedan Sverigetaxi i juli 2014 träffade avtal med Täby kommun om att utföra persontransporter i Täby för skolskjuts samt resor för äldre och funktionsnedsatta personer.

LÄS MER: Täby kommun kräver taxibolag på 600 000 kronor

Tvisten i domstolen handlade om obetalda fakturor mellan 1 februari 2015 till 30 juni 2017.

Täby kommun anser att de har fått högre fakturor än vad som överenskommits. Men taxibolaget hävdar att fakturorna avser de faktiska förhållandet med uppdrag. Dessutom har kommunen tagit del av en avstämning två gånger om året.

Skapade problem

Domstolen anser också att kommunen inte har rätt att ta ut vite, på 2,2 miljoner, som de hävdat för uteblivna körningar, fortkörningar och andra regelöverträdelser. Kommunen fick backning av tingsrätten då reklamationerna inte var tillräckligt individualiserade eller specificerade.

Kommunen ska därför betala 22,1 miljoner kronor till Sverigetaxi i Stockholm AB. 20,3 miljoner gäller obetalda fakturor och 1,8 miljoner i rättegångskostnader.

Vidare anser domstolen att taxibolaget inte hade kunnat förutse att det fanns ett större behov av specialfordon än vad som angavs i det underlaget vid upphandlingen. Detta ökade kostnaderna för taxiföretaget med tre miljoner kronor, och skapade problem vid planering av körrutter.

En överklagan ska vara ställd till Svea hovrätt före den 3 april 2018. Det krävs prövningstillstånd för att detta ska tas upp.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fortsatt tvist om felslagna golfbollar i Danderyd

Nyheter "Femtontalet golfbollar i veckan" Nu är det åter upp till kommunen att utreda fejden mellan Svenska kraftnät och Golfcenter Danderyd om de felslagna golfbollarna.måndag 18/6 10:23

Hon fixar kärlek på Djursholms slott

Nyheter "Inga barnkalas och inga studentskivor" Vill du gifta dig på Djursholms slott så kan det vara bra att vara ute i god tid. Slottet är ett av Norrorts populäraste platser för giftemål och har fullbokat fram till 2020.fredag 15/6 13:27

Vi är stockholm