Klarar du värre oväder? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmuntrar stockholmare att förbereda sig för kommande oväder och krissituationer. Foto: Andreas Jennische/MSB

Efter snöovädret – myndighet uppmuntrar stockholmare till prepping

Hur väl förberedd är gemene stockholmare på ett större strömavbrott eller annan kris? Inte särskilt, meddelar statliga MSB och lobbar nu för ökad krisberedskap.

  • Publicerad 18:10, 15 nov 2016

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följde hur snöovädret lamslog delar av Stockholm förra veckan – och påminner nu om att alla har ett eget ansvar att klara sig själva vid krissituationer.

Det är enligt MSB en bra idé att ägna sig åt lite prepping – krisberedskap – helt enkelt.

– Studier visar att de flesta människor är dåligt förberedda på en situation utan exempelvis el, vatten och värme. De allra flesta tror också att sannolikheten att drabbas är ytterst liten, säger Anna Teljfors Lundwall, kommunikatör på MSB.

Ska man behöva bunkra förnödenheter som stockholmare i lägenhet?

– Ja. Det handlar om sunt förnuft. Du kanske har brandvarnare och hemförsäkring men hur länge klarar du dig vid ett större strömavbrott?

MSB utgår från ett strömavbrott som varar i ett par-tre dygn i sina rekommendationer, men råden är lika användbara vid exempelvis ett snöoväder som slår ut alla varutransporter.

– Vi brukar prata om att man ska ha ett förråd med det viktigaste som gör att en familj kan klara sig i minst 72 timmar. Man ska kunna tillgodose de fyra behoven värme, information, mat och vatten, säger Anna Teljfors Lundwall.

Ska man behöva ha en dunk fylld med vatten hemma i sin lägenhet?

– Ja egentligen. Man måste själv tänka lite. Låt det gå tre dagar och skriv upp allt man använder. Det blir ganska mycket.

Enligt MSB:s egna undersökningar är storstadsbor generellt sämre förberedda på en krissituation än folk som bor på landet.

Grannsämja ökar chanserna

Trots att Stockholm är så tätbefolkat jämfört med landsbygden är kollen på grannarna ofta sämre här. Ju närmare relation, desto större chans till samarbete. En förutsättning för att klara sig länge.

– Vi såg bara under snöovädret att vissa butiker i Stockholm fick slut på varor på grund av att leveranser inte kom fram. Vi lever i ett on demand-samhälle och det räcker med att något upphör i den här kedjan för att det ska bli väldigt sårbart, säger Anna Teljfors Lundwall.

Samtidigt har intresset för frågor som rör krisberedskap ökat. Enligt Anna Teljfors Lundwall beror det på en ökad säkerhetspolitisk debatt i kombination med att förbereda sig på det värsta är en syssla som beskrivits i såväl populärkulturella som dokumentära sammanhang på senare tid.

– Jag har jobbat i nio år med krisberedskapsfrågor. De senaste ett-två åren har det blivit jätteannorlunda och intresset för vår verksamhet ökat, säger hon.

På MSB:s checklista står förutom saker som konserver, vattendunkar och batterier även papperslista med viktiga telefonnummer, vevladdare till mobilen och radio med solceller.

– Allt finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer, hobbyaffärer och bensinmackar, säger Anna Teljfors Lundwall.

Checklista – hur mycket av det här har du hemma?

Det här bör du ha hemma för att klara ett längre strömavbrott, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

Fotogenlampa och bränsle, t ex lampolja eller fotogen.

Extra element eller värmare som exempelvis drivs med fotogen.

Sovsäck, filtar och varma kläder.

Tändstickor.

Stearin- och värmeljus.

Ficklampa med extra batterier.

Dunkar att hämta vatten i.

Husapotek med det viktigaste.

Radio med vev eller solceller eller tillgång till bilradio. Sveriges radio har skyldighet att informera allmänheten vid kriser.

Vevladdare till mobilen.

Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar.

Campingkök och bränsle, exempelvis T-röd för spritkök.

Mat som klarar rumstemperatur (ris, pasta, bulgur, nötter, choklad).

Kontanter.

Papperslista med nummer till anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården.

Fler tips och råd på prepping finns på dinsakerhet.se

Här nedanför finns en film från MSB som visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott efter att något har hänt i samhället.

Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.