Efter sprängningen: Oklart när boende kan flytta hem igen

Igår, onsdag, gick något fel under en sprängning vid ett bostadsbygge i Grimsta. Boende i de tre lägenheterna som förstördes erbjuds nu en annan bostad, men i övrigt sker inga evakueringar.

  • Publicerad 12:18, 1 nov 2018

Det var strax efter klockan 14 igår som sprängningen skedde vid ett bostadsbygge i Grimsta. Något, fortfarande oklart vad, gick fel vilket ledde till att balkongglas krossades och tre lägenheter förstördes i det närliggande flerbostadshuset. Ingen person skadades fysiskt.

FILM: Sprängning gick fel i Vällingby – hus förstört

– Vi har pratat med alla hyresgäster, antingen personligen eller via telefon, och alla erbjöds igår annat boende. Alla förutom de som bor i de tre förstörda lägenheterna kunde komma hem igår kväll, säger Monica Staaf, projektledare för bygget på Svenska Bostäder.

De kommer erbjudas andra lägenheter att bo i tills att deras lägenheter är fixade.

– Vi kan i nuläget inte säga något om när de kan flytta hem igen, säger Monica Staaf.

Oklart vad som gått fel

I övrigt sker inga evakueringar av boende i det närliggande huset. I de lägenheter där balkonginglasningen förstörts har man enligt Monica Staaf låst balkongdörrarna, men i övrigt påverkas inte lägenheterna av det.

– Erlandsson Bygg (byggentreprenör, reds anmärkning) har suttit hela förmiddagen och tittat på det här och det finns inget som visar att man skulle ha lagt på mer sprängladdning eller haft starkare vibrationer än vid tidigare sprängningar. Det skulle kunna bero på sprickor i berget, säger Monica Staaf.

Polisen utreder händelsen som allmänfarlig vårdslöshet och arbetsmiljöbrott.

– Under dagen ska vi gå igenom byggnaderna för att se vad det blev skador. Det gjordes preliminärt igår kväll för att se att det inte var farligt att vistas där, men det är lättare att dokumentera skadorna när det är ljust, säger Kjell Lindgren, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

Han fortsätter:

– Vi kommer också hålla förhör med personer som kan lämna upplysningar som kan bringa klarhet i varför det blev som det blev. Det får ta den tid det tar.

StockholmDirekt söker VD:n för Erlandsson Bygg.

Tre lägenheter förstördes och flera fick skador på balkongerna vid en sprängning igår i Grimsta. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Ekonomisk kris för företaget bakom skandalbygget i Spånga

Nyheter Studentbostäderna blev för dyra Byggföretaget Prime Living, som bygger de hårt kritiserade studentbostäderna i Spånga har stora ekonomiska problem. Idag gick bolaget ut med ett pressmeddelande där man flaggar för att likviditeten...torsdag 15/11 12:24

Stefans frågesport samlar grannarna i Råcksta

Nyheter Firar fem år med quiz på kvarterskrogen I fem år har Stefan Gudjonsson ordnat onsdagsquiz på Råcksta krog. När grannarna samlas för att svara på frågor om stort och smått är stämningen god, retsam och skrattig.torsdag 15/11 11:32