Olovligt. Öppet vatten ska det vara vid bryggan I Gröndal, inga småbåtar får ankra alltså. Det har politikerna nu klubbat. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Efter stadens miss: ny småbåtshamn ska bort

Några båtar hann aldrig lägga till vid småbåtshamnen som anlades av staden i Gröndal förra året. Nu ska kommunens svartbygget bort. “Kan störa strandpromenaden” anser politikerna.

  • Publicerad 16:26, 21 feb 2019

I somras var det invigning av den nya strandpromenaden som knyter samman Gröndal med Ekensberg. Men det fanns ett problem med nybygget. Staden hade missat att skaffa bygglov för de 38 båtplatserna som anlagts vid bryggan.

Ny småbåtshamn i Gröndal är ett svartbygge

När svartbygget avslöjades började stadens tjänstemän kika på om det gick att få till ett bygglov i efterhand. I höstas kom deras dom; nej, enligt detaljplanen ska det vara ett öppet vattenområde här. Inte en plats för en småtbåtshamn alltså.

"Finns redan båtplatser i området"

Och nu går majoriteten i stadsbyggnadsnämnden, efter veckor av överväganden, på samma linje. Båtplatserna, som inte har hyrts ut i väntan på ett beslut, ska bort.

Politikerna vill rädda olovlig småbåtshamn i Gröndal

– Nämnden ansåg att det fanns risk för att småbåtshamnen skulle störa strandpromenaden och framhöll även att det redan finns båtplatser i området, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Han understryker att ambitionen är att levandegöra stadens kajer och öka stockholmarnas möjligheter till båtliv, men han anser inte att bryggan vid Gröndal är en lämplig ankringsplats.

Hur kunde det bli såhär, att staden först anlägger båtplatser som sen måste tas bort, aldrig använda?

– I det här fallet har det skett missförstånd kring inlämnandet av ansökan om bygglov. Vi har nu försökt reda ut situationen på bästa sätt, säger Joakim Larsson (M).

Pengar i sjön

Idrottsförvaltningen, som beställde båtplatserna, har precis fått kännedom om stadsbyggnadsnämndens beslut och ska nu titta närmre på hela frågan och hur den har hanterats internt i staden, uppger kommunikationschefen Camilla Hagman.

Hur mycket de oanvända båtplatserna har kostat kan hon inte svara på i nuläget, utan ber att få återkomma.