Hänger i centrum. Polisen har ökat sin närvaro i Tullinge efter den senaste tidens problem med bland annat rån, misshandel och hot. Foto: Claudio Britos

Efter stöket – polisen ökar närvaron i Tullinge

Ungdomar och minderåriga som utsätter andra för rån, misshandel och hot i och kring Tullinge centrum den senaste tiden oroar flera boende. Nu har både polisen och kommunen ökat sin närvaro i området.

  • Publicerad 10:44, 20 dec 2018

Det är onsdag eftermiddag och på Tullinge torg står Emil Nejström, gruppchef på Botkyrkapolisen, med kollegorna Patrik och Christian. De har just börjat sitt pass här och står och pratar med 13-åriga Oskar.

– Jag tycker det känns tryggt att de är här, då är risken mindre att det händer något. Det finns ett gäng ungdomar här som jag vet har bråkat en del, säger Oskar som har känt sig otrygg i Tullinge den senaste tiden.

Förra helgen blev en ung kille hotad och rånad på ett klädesplagg i närheten av centrum av tre ungdomar. Veckan innan blev en busschaufför hotad av flera yngre personer. Samma kväll hotades och rånades en person på sin mobil av en grupp ungdomar vid stationen.

Är under 15 år

Dessutom har två misshandelsfall och misstänkt anlagda bränder på en förskolegård rapporterats till polisen den senaste tiden. I en del av fallen har ungdomarna varit under 15 år.

Det här har fått polisen att öka sin närvaro sedan förra veckan.

– Förra helgen var kulmen. Vi försöker öka tryggheten nu och förhindra brott genom att synas. Snart ska vi till biblioteket, fritidsgårdarna och upp till Tullingeberg och kolla läget, säger Emil Nejström.

Och enligt Andres Muñoz, Botkyrkapolisens operativa koordinator, har det redan gett resultat.

– Vi har fått bra feedback från boende kring att vi är där och ser att vi har färre anmälda brott. Troligtvis kommer vi fortsätta med fokus på Tullinge ett tag fram över, just nu ligger det högt i prioritet hos oss.

Socialtjänsten ute i jul

Socialtjänstens förebyggandesektion ska också öka närvaron. Under jullovet kommer områdessekreterarna, alltså Botkyrkas fältassistenter som jobbar med att vara ute och bygga relationer med unga i riskzonen, att ha fokus på Tullinge.

– Vi har personal som kommer att jobba under mellandagarna och nu är Tullinge vårt fokusområde. De kommer att vara trygga vuxna ute och försöka prata med ungdomar, säger Robin Glad, chef för förebyggandesektionen.

De ska också försöka få en bättre bild av läget i centrum och vilka ungdomar det är som hänger där.

– Det finns en grupp som vi har bra koll på där vi redan jobbar för att de ska få rätt stöd och hjälp, det är en rätt liten klick. Men vi måste få bättre koll på vilka andra som hänger där för att se om vi borde samarbeta med andra kommuner också, säger Robin Glad.

"Viktigt att prata med polisen"

Polisen ser gärna att vuxna Tullingebor tar en promenad ute i området om kvällarna.

– Det kanske räcker med att man tar en promenad ute som vuxen. Att man ser till att få in det i det dagliga livspusslet. Ökad vuxennärvaro är positivt, säger Mats Jonsson.

Något som försvårar polisens arbete med ungdomsbrott är att föräldrar till unga brottsoffer i flera fall varken själva vill eller vill att deras barn ska medverka i utredningarna, enligt Mats Jonsson.

– Att vuxna visar att man kan prata med polisen och att unga kan vara med i en polisutredning kan vara viktigt för att vi ska kunna komma vidare, säger han.

Men det kanske känns otryggt med tanke på att deras barn riskerar att stöta på sina förövare i området eller i skolan?

– Ja, jag har full förståelse för att man kan vara orolig, men vill man se en förändring är det viktigt att vara en del av den, säger Mats Jonsson.

Bussbråk och mobilrån vid Tullinge station

Pratar. "Det är bra att ni syns här, man känner sig tryggare. Men ni borde vara här oftare, säger en ung kille som kommer fram till poliserna. Foto: Claudio Britos