Strömavbrott. Gustav Vasaskolan valde på torsdagen att ställa in sina lektioner. Foto: Mostphotos

Efter strömavbrottet: Skola ställer in lektioner

På torsdagsmorgonen drabbades många hushåll i Vallentuna av strömavbrott. Gustav Vasaskolan valde att ställa in alla lektioner, trots att strömmen kom tillbaka efter dryga timmen.

  • Publicerad 10:50, 7 feb 2019

Mellan klockan 08.16 och 09.05 var många i Vallentuna utan ström.

– Det berodde på ett större fel i Vattenfalls anläggning. Vattenfall äger det regionala nätet som förser vårt nät i Vallentuna, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Han berättar vidare att totalt rörde det sig om cirka 40 000 personer i länet som blev utan ström under torsdagsmorgonen.

Strömavbrottet ledde även till att Roslagsbanans Kårstalinje stod still mellan Bällsta och Kårsta under morgonen, men trafiken var åter igång vid 09.20-tiden.

Uppmanar föräldrar att hämta barnen

När strömavbrottet skedde gick Ellevio ut med information om att det skulle hålla på fram tills lunchtid, något som gjorde att Gustav Vasaskolan valde att uppmana föräldrar att komma och hämta sina barn. I Facebookgruppen Nytt i Vallentuna skrev man:

"På grund av ett omfattande strömavbrott har vi tagit beslutet att ställa in resten av skoldagen. Detta på grund av att lokalerna blir kalla och det är svårt att ordna med lunch till alla. Ni som har möjlighet att hämta era barn önskar vi gör det så snart ni har möjlighet."

Trots att strömmen kom tillbaka vid 09-tiden, valde skolan ändå att ställa in lektionerna. Fritids erbjuds till de som inte kan bli hämtade.

Enligt utbildningsförvaltningen är det här ett beslut som skolan själv har tagit och inget de vet något om.

Henrik Söderblom, tf rektor på Gustav Vasaskolan förklarar i ett mejl på torsdagseftermiddagen varför man valde att ställa in lektionerna:

"Enligt Ellevios prognos i morse skulle dagens strömavbrott tidigast vara åtgärdat vid halv ett-tiden. Ett fyra timmar långt strömavbrott skulle innebära kalla lokaler och skolköket informerade om att det skulle bli problematiskt med skollunchen. Detta ihop med konsekvenserna av stormen Alfridas framfart i färskt minne gjorde att vi tog det säkra före det osäkra och informerade vårdnadshavare via SchoolSoft om att lektionerna var inställda.

De som hade möjlighet fick gärna hämta hem sina barn. De barn som var kvar har haft en bra vistelse på fritidsavdelningarna med olika aktiviteter att välja på. Med facit i hand kan man säkert ha åsikter kring vårt agerande men ledningsgruppen tog ett snabbt och genomtänkt beslut med barnens välbefinnande i fokus.

/Gustav Vasaskolans ledningsgrupp"

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt