Höstskrud. Nya, höstiga planteringar finns nu på Vasaplatsen. Foto: Louise Bornhall

Efter succén: Jakans pop up-park blir kvar

I somras fick Jakobsberg sin första så kallade pop up-park på Vasaplatsen. Palmerna från sommarhettan är nu ett minne blott, och istället har vinterplanteringar kommit på plats. För planen är att parken blir kvar ett tag framöver.

  • Publicerad 11:11, 18 okt 2019

Vamos a la playa! Så här såg pop up-parken på Vasaplatsen ut i somras. Foto: Louise Bornhall

En gräsyta man passerar i all hast på väg till och från pendeltåget i Jakobsberg. Så såg Vasaplatsen framför kommunhuset tidigare ut.

Men i somras invigdes där en pop up-park, med planteringar, sandlåda, nya bänkar och palmer. Något som lockade dit en hel del folk för att hänga och lapa sol – vilket också var kommunens tanke.

– Vi ville göra om den här ytan för att den inte användes till fullo, det ska vara roligare att hänga där. Och det har varit mycket mer folk där under sommaren än tidigare, vi har fått väldigt positiv respons, säger Joanna Saber, trafikingenjör i Järfälla.

Blir kvar i två år

Pop up-parken har varit ett sätt att testa en ny användning av Vasaplatsen, och kommunen har fått tummen upp från de Järfällabor som fått tycka till om parken.

På längre sikt kan Vasaplatsen komma att byggas om permanent, men hur den i så fall utformas är inte klart.

– Men som pop up-parken ser ut nu kommer det att vara i ungefär två år, säger Joanna Saber.

Sommarens plantor och palmer är nu väck, och har ersatts av vinterblommor. Senare i år tillkommer även julbelysning och julgran. Men palmerna planeras göra comeback lagom till nästa sommar.

Stockholm Direkt